Животът в Германия се нормализира, очаква се отмяна на епидемичната ситуация

Благодарение на високия брой ваксинирани, хоспитализациите на болните от Ковид-19 са под контрол

19.10.2021 | 13:29 Редактор: Жаклина Иванова
Животът в Германия се нормализира, очаква се отмяна на епидемичната ситуация

Благодарение на високия брой ваксинирани, хоспитализациите на болните от коронавирус в Германия са под контрол. Затова здравният министър поиска отмяна на епидемичната ситуация.

Ще бъдат ли облекчени правилата в Германия за задължителното носене на маски, за ограниченията на контактите и за ваксинациите? Първата крачка натам вече е направена.

Да се отмени в общонационален мащаб обявената епидемична ситуация - за това апелира германският министър на здравеопазването Йенс Шпан.
Епидемия за цяла Германия беше обявена през март 2020 година, когато Бундестагът реши, че разпространението на коронавируса е придобило епидемични размери. Епидемичната ситуация беше продължавана на няколко пъти, като последното продължение изтича на 25 ноември тази година.

Ако на национално равнище вече няма официална епидемична ситуация, правителството в Берлин и правителствата в отделните федерални провинции получават обратно правомощията си да определят правилата за носене на маски, спазване на дистанция, за ограниченията на контактите между хората и за осигуряването на ваксини, пише DW.

Предложението на здравния министър, огласено на срещата му с министрите от отделните провинции вчера, идва в отговор на последните оценки на Института "Роберт Кох". Специалистите от тази научна институция, която отговаря за контрола над заразните болести в страната, са на мнение, че вече е спаднала опасността от претоварване на здравната система с интензивни пациенти, защото процентът на ваксинираните в страната значително е нараснал.

Учените от института отдавна повтарят, че почти всички нови зарази, а най-вече тежките случаи на заболяване от Ковид-19, които предполагат хоспитализация и интензивно лечение, се регистрират при неваксинирани хора.

В същото време здравният министър настоява в Германия и занапред стриктно да се спазват правилата за хигиената и дистанцията и да остане валидно така нареченото "тройно G-правило", тоест - в съответните ситуации от хората да се изисква сертификат, че или са преболедували, или са изцяло ваксинирани, или имат актуален отрицателен тест.

В това отношение не може да има пълно връщане към нормалността, става ясно от думите на министъра.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК