Фон дер Лайен алармира: Диалогът между ЕС и Полша се влошава

Полският премиер опроверга твърденията, че се готви Polexit

19.10.2021 | 12:11 Редактор: Жаклина Иванова
Фон дер Лайен алармира: Диалогът между ЕС и Полша се влошава

Полският премиер Матеуш Моравецки предложи да се създаде специална Камара в Съда на ЕС, която да включва съдии от конституционните съдилища на всички страни членки. Министър-председателят каза това в реч пред Европейския парламент, посветена на върховенството на закона в страната му.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен заяви, че диалогът между ЕС и Полша се влошава, като кулминацията в тази негативна тенденция е скорошното решение на полския конституционен съд. То постанови, че някои закони на Общността са в противоречие с конституцията на страната.

"Това решение поставя под въпрос основите на ЕС. То е пряко предизвикателство за единството на европейския правен ред. Само общ правен ред дава равни права, сигурност, взаимно доверие между страните членки и следователно общи политики. За първи път съд на една страна членка намира, че договорите на ЕС са несъвместими с национална конституция", коментира Урсула фон дер Лайен.

Европейското право има върховенство над националното там, където страните членки са делегирали правата си, подчерта Моравецки.  

Той допълни, че ако то надхвърля компетенциите си, тогава страната членка трябва да разполага с инструментите си за реакция.

"Това, което наблюдаваме сега, е пълзяща революция на европейското право чрез серия от присъди на Съда на ЕС", изтъкна Моравецки и уточни, че отхвърля езика на заплахите и на свършения факт.

Полският премиер определи тези действия като "изнудване на Полша" и опроверга твърденията, че се готви Polexit, съобщи БНР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години