Множество астероиди ще преминат покрай Земята в следващите седмици

Ще бъдат достатъчно далеч, за да не ударят планетата

19.10.2021 | 08:10 Редактор: Елеонора Танева
Множество астероиди ще преминат покрай Земята в следващите седмици

Множество астероиди ще преминават близо до Земята през следващите няколко седмици. В петък вече премина един огромен астероид с размерите на Хеопсовата пирамида в Гиза с диаметър около 160 метра.

Астероидът 2021 SM3 прелетя на около 5 милиона километра от Земята, показват данни на Центъра за изследване на обекти в близост до Земята на НАСА.

"Ако искаме да знаем състава на първичната смес, от която са се образували планетите, тогава трябва да определим химичните съставки на остатъчните отломки от този процес на образуване - кометите и астероидите", се казва в Центъра за изследване на обекти в близост до Земята.

В сряда Астероид 1996 VB3 ще прелети на 2 милиона километра от Земята, около 8 пъти по-далеч от Луната. Макар че това може да изглежда далеч, то е значително по-близо от най-близкия ни съсед Марс.

Астероидът 1996 VB3 се изчислява на диаметър до 210 метра - около половината от височината на Емпайър Стейт Билдинг, пише БГНЕС.

Следващият астероид ще премине покрай Земята на 25 октомври, на около 4,5 милиона километра. Смята се, че астероидът е около 200 метра в диаметър.

Тези астероиди не се доближават достатъчно, за да ударят Земята, а центърът на НАСА предупреди хората да не се притесняват.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК