Русия копира политиката на САЩ в Афганистан, иска да се хареса на талибаните

Москва се страхува от бойци на "Ислямска държава"

18.10.2021 | 12:16 Редактор: Здравко Черкезов
Русия копира политиката на САЩ в Афганистан, иска да се хареса на талибаните

Представителите на талибаните познават добре пътя до Москва. Руското външно министерство ги прие вече три пъти тази година - през януари, март и за последно през юли.

Така нареченият "Московски формат" за Афганистан, който ще се проведе на 20 октомври, ще бъде първата международна конференция, в която талибаните ще се включат, откакто поеха властта в Кабул. 

Русия копира политиката на САЩ

През последните години руснаците разшириха контактите си с ислямистите и това сега им се изплаща. Преломът настъпи през 2016 г. Тогава Вашингтон, под ръководството на Доналд Тръмп, поиска да започне преговори с талибаните. Русия не искаше да остане по-назад, казва Андрей Казанцев, експерт по Афганистан и преподавател в Московския държавен институт по международни отношения.

"Освен това тогава проблемът с "Ислямска държава" в Афганистан бе сериозен", обяснява Казанцев. На границата с Централна Азия имаше "концентрация на терористи".

Фактът, че талибаните са обявени за терористична организация и от Русия, явно не е попречил на никого. Подобен прецедент е имало и преди, припомня Казанцев пред DW. През 2013 г. Русия прие тогавашния президент на Египет Мохамед Морси, който е част от организацията "Мюсюлманско братство". 

Основна роля за добрите отношения между талибаните и Кремъл играе Самир Кабулов, специален пратеник на руския президент в Афганистан. 67-годишният дипломат и бивш посланик в Афганистан има имиджа на "почти адвокат на талибаните на международната сцена", заключава московският център "Карнеги" в свой анализ.

"Трябва да изградим отношения с новите управляващи в Афганистан. Честно казано, ние така и правихме през последните осем години. Затова приехме промените в Афганистан относително спокойно", казва Кабулов.

Обвинения в оръжейни доставки

По въпроса за възможните тайни контакти между Русия и талибаните могат само да се правят предположения. Вашингтон отдавна обвинява Москва, че продава оръжия на ислямистите.

"Руснаците от десет години продават леки стрелкови оръжия, които застрашават американците", заяви през 2020 г. тогавашният външен министър на САЩ Майк Помпео. Русия отрече обвиненията.

"Талибаните наистина притежаваха руски оръжия", казва Андрей Казанцев. Но те може да са се сдобили с тях в региона, например от Таджикистан, обяснява експертът. 

През 2020 г. в американските медии се появи още по-тежко обвинение: Русия предлагала на талибаните пари за главите на американски войници. "Ню Йорк Таймс" тогава съобщи, че Помпео е отправил предупреждение към своя руски колега Сергей Лавров, а говорителят на Кремъл Дмитрий Песков заговори за "лъжи". В началото на пролетта администрацията на Джо Байдън обяви, че американските тайни служби оценяват автентичността на тази информация като "ниска до средно висока". 

Изпращането на войски в Афганистан остава табу за Кремъл

Всички тези ходове са част от дългосрочната стратегия на Москва да изгради санитарен коридор, казва Казанцев. Най-голямата грижа на Кремъл е, че бойци на "Ислямска държава" могат да стигнат през Афганистан и Централна Азия до Русия. 

Едно е ясно: Русия в никакъв случай няма да изпрати войски в Афганистан - както някога направи Съветският съюз. Президентът Владимир Путин изясни това още преди години, когато на НАТО беше разрешено да използва руска инфраструктура за снабдяването на частите на Алианса в Хиндукуш, припомня Казанцев. 

Експертът обяснява руския подход в региона така: "Москва иска да се разбира с най-силния играч в Афганистан. Преди това бяха американците, сега са талибаните". Казанцев все пак посочва, че никой в ​​Русия няма пълно доверие на талибаните. А докато ситуацията в Хиндукуш е нестабилна, Москва ще продължи да разчита на комбинацията от дипломация и сплашване.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години