Джонсън: Сърцата ни са пълни с шок, Дейвид беше истински слуга на народа

Той беше един от най-милите хора в политиката, каза британският премиер

16.10.2021 | 19:10 Редактор: Здравко Черкезов

25-годишият мъж, арестуван за убийството на депутата от Консервативната партия сър Дейвид Еймс, е британец от сомалийски произход. Полицията не издирва други хора, свързани с покушението. 

69-годишният депутат често правел срещи с избирателите си в църквата, без притеснения от това кой ще е срещу него. Много от тях оставиха цветя. Политици също отдадоха почит, някои го нарекоха човек от народа. 

"Той бе убит, докато върши работата, която обича. Полицията трябва да преразгледа мерките за сигурност за народни представители и да се намери баланса, който дава възможност срещите лице в лице с избиратели да продължат. Ние ще продължим, ние живеем в едно отворено общество, демокрация", заяви вътрешният министър Прити Пател.

Премиерът на Великобритания Борис Джонсън посети църквата, в която вчера беше намушкан смъртоносно с нож депутатът. Той коментира, че е затъжен от загубата. 

"Сърцата ни са пълни с шок. Дейвид беше човек, който вярваше яростно в тази страна и нейното бъдеще. Загубихме истински слуга на народа, приятел и колега. Почти 40 години той служи на хората. Той беше един от най-милите хора в политиката. Помагаше на всички, имаше огромен принос към много теми", каза британският премиер.

69-годишиният сър Дейвид беше депутат от 1983 година. Той бе женен, с пет деца, евроскептик, борец за правата на животните. Но имаше кампания срещу ниските доходи и високите енергийни такси. 

Това е второ убийство на депутат в Обединеното Кралство за последните пет години.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК