Точка по въпроса: Качински каза дали Полша ще напусне ЕС

Няма такива намерения, увери най-влятелният човек в страната

16.10.2021 | 17:53 Редактор: Здравко Черкезов
Точка по въпроса: Качински каза дали Полша ще напусне ЕС

Полша няма намерение да напуска Европейския съюз. В това поне увери най-влиятелният човек в страната Ярослав Качински.

"Всеки с разум в политиката не може да се опитва да промени" статута на Полша като членка на ЕС, каза Качински в интервю за радио RMF FM, цитиран от Bloomberg. По думите на лидера на управляващата партия "Право и справедливост" приказките за т. нар. Polexit са "фалшиви новини, използвани от опозицията".

Изказването му бе направено на фона на новото разпалване на напрежението между Варшава и Брюксел след като Конституционният съд постанови, че законите на Европейския съюз противоречат на националната конституция. За пръв път в историята на Блока страна членка успешно оспорва пред националната правораздавателна система фундаментална част от основополагащия договор на съюза.

По думите на Качински целта на решението на полския съд е било да потвърди суверенитета на Полша. Той самият подчерта, че подкрепя членството в Блока, както и преобладаващата част от населението. Това е "гаранция", че Полша ще остане част от съюза, каза още той, цитиран от investor.bg.

Решението на полския съд накара Холандия да поиска ЕС да замрази 36-те млрд. евро помощ за възстановяване, предвидени за страната, а Европейският парламент се опитва да окаже натиск върху Европейската комисия за по-строги мерки.

ЕК вече забави оценката си за полското искате за финансова подкрепа и все още обмисля дали и кога да отпусне средствата.

Полша ще получи парите рано или късно, смята Качински, според когото те се използват като лост за влияние срещу Варшава. "Страхът е най-лошият съветник в политиката", коментира политикът.

Снимка: Piotr Malecki/Bloomberg

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК