Преговорите за коалиция в Германия са на финалната права

Социалдемократи, зелени и либерали искат да модернизират Германия

16.10.2021 | 17:19 Редактор: Здравко Черкезов
Преговорите за коалиция в Германия са на финалната права

Социалдемократи, зелени и либерали - тези три политически сили най-вероятно ще формират новото германско правителство. Преговорите за споразумение са вече на финалната права, пише DW.

Коалиционно управление на Германия между социалдемократи, зелени и либерали - тази хипотеза изглежда все по-вероятна. След продължителни преговори лидерите на трите политически сили - Германската социалдемократическа партия, Съюз 90/Зелени и Свободната демократическа партия - подписаха общ документ, с който съветват партиите си да започнат преговори за коалиция. "Убедени сме, че можем да сключим амбициозно и устойчиво коалиционно споразумение", заявиха преговарящите. А коментаторите тутакси констатираха, че гордиевият възел най-сетне е разсечен.

За да могат фактическите преговори да започнат, Зелените трябва да проведат конгрес на партията, който да одобри старта им. Очаква се това да се случи още този уикенд. При либералите решението трябва да бъде одобрено от партийните организации. В ГСДП решението се взима от ръководството на партията, което - по данни от медиите - вече единодушно е дало съгласие за започване на преговори.

Коалиция "Светофар" изглежда единствената възможна

Докато социалдемократите и зелените отдавна заявиха, че желаят да си партнират, Свободната демократическа партия се надяваше на коалиция с консерваторите от ХДС/ХСС. Подобен сценарий обаче изглежда нереалистичен, особено след лидерския хаос, който настана в дясната коалиция след загубата на изборите в края на септември. Германската социалдемократическа партия спечели вота за Бундестаг с 25,7 процента от гласовете. ХДС/ХСС останаха втори (24,1 на сто), следвани от Зелената партия (14,8 процента),  Свободната демократическа партия (11,5 на сто), "Алтернатива за Германия" (10,3 процента) и Лявата партия (4,9 на сто). 

Различията по отношение на данъчната и финансова политика, както и подходът за опазване на климата са най-спорните точки от програмата на потенциалната коалиция "Светофар". Името на обединението отразява цветовете, с които трите партии се асоциират. 

Климат, енергетика, социална справедливост - ядрото на преговорите

На съвместната пресконференция на лидерите на трите партии кандидатът за канцлер на ГСДП Олаф Шолц обяви "модернизацията на държавата" и борбата с климатичните промени като основни приоритети на евентуалната бъдеща коалиция. Административните процеси трябва да станат по-бързи и дигитализирани, а индустрията да се реформира, заяви още Шолц. За целта е необходимо максимално широко приложение на възобновяемите енергии. 

Преди началото на разговорите заместник-председателят на Свободната демократическа партия Волфганг Кубицки заяви, че високите цени на енергията са ключови за преговорите. Те не трябва да се "повишават неизмеримо", каза той пред Welt TV. Кубицки изрази увереност, че трите партии ще намерят решение.

"Трябва да създадем правителство, което си поставя няколко много сериозни цели: опазване на климата, повече социална справедливост, преминаване към по-либертарианско общество и по-голямо участие на гражданите", подчерта Франк Бсирске от Зелените.

Бсирске, който е бивш синдикален лидер, бе избран за депутат през септември. "Коалиция на подобна основа не е даденост, но има индикации, че по нея се работи сериозно", допълни той. Зелените и либералите намирали допирни точки в това, че от Свободната демократическа партия припознават социалната пазарна икономика.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК