Самоубийствата сред учениците са се увеличили драстично - ето къде

През учебната 2020 г. в Япония са регистрирани 415 самоубийства сред децата на възраст от 6 до 18 години

14.10.2021 | 22:38 Редактор: Жаклина Иванова
Самоубийствата сред учениците са се увеличили драстично - ето къде

Според доклад на Министерството на образованието през последната учебна година самоубийствата сред японските ученици са били рекордно високи, съобщи CNN.

През учебната 2020 г. в Япония са регистрирани 415 самоубийства сред ученици на възраст от 6 до 18 години - най-големият брой от началото на воденето на статистика по въпроса през 1974 г.

Зад самоубийствата стоят редица фактори, включително семейни проблеми, лоши резултати в училище, взаимоотношения с други деца и болести, съобщава японската обществена телевизия NHK. Причината за повече от половината самоубийства, регистрирани през миналата учебна година, е неизвестна, каза NHK.

Този брой е с 31 % по-висок от предходната учебна година, когато 317 ученици са посегнали на живота си.

"Увеличаването на броя на самоубийствата е изключително тревожно", заяви ръководителят на отдела за децата и учениците в  Министерството на образованието Егучи Аричика.

Японското министерство на образованието провежда ежегодно проучване на училищата на всички нива и събира данни за самоубийствата, тормоза и отсъствията.

Докладът също така установи, че повече от 190 000 ученици от началните и прогимназиалните класове са отсъствали от занятия в продължение на 30 или повече дни през миналата учебна година, съобщи NHK. Това е рекордно висока стойност и с около 8 % повече от предходната година, информира БГНЕС.

"Резултатите показват, че пандемията е предизвикала промени в училищната и семейната среда и е оказала влияние върху поведението на децата", каза Егучи.

"Искам да насърча усилията за по-лесно споделяне на начините, по които хората могат да намерят помощ, и да се уверя, че децата, които не могат да посещават училище, могат да продължат да учат", уточни той.

Не е ясно доколко блокирането на пандемията е допринесло за увеличаването на броя на отсъствията от училище. Началните и прогимназиалните училища в Япония бяха затворени от март до края на май 2020 г. Японската учебна година започва през април и завършва през март следващата година.

Проучването показва, че около 30 000 ученици са останали извън училище за 30 или повече дни поради опасения да не се заразят с коронавирус, съобщава NHK.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК