Почина Едуард Кийтинг, Цветан Томчев разказа за срещата и приятелството им

Светът на фотографията изгуби един от най-добрите си творци

28.09.2021 | 19:50 Редактор: Жаклина Иванова

Светът на фотографията изгуби един от най-добрите си творци. На 65 години почина Едуард Кийтинг - спечелил "Пулицър" за фотожурналистика през 2002 година със своя снимка от рухналите кули-близнаци в Ню Йорк. Бил е и в София, а за зародилото се тогава приятелство с него, разказва Цветан Томчев.

Преди седем години фоторепортерът Цветан Томчев посреща известния си американски колега в София. От тази среща започва приятелство, примесено с възхищение.

"Чак не ми се вярва, че толкова години са минали. 2014 година организирахме един фотографски фестивал. Не съм имал досег толкова дълго време с такъв майстор", сподели Томчев.

Тогава Кийтинг застава пред обектива на Bulgaria ON AIR. И то точно в деня, в който преди 13 години снимката му на чаен сервиз, покрит с бял прах от срутените небостъргачи на Световния търговски център, обиколи света.

"Какво прави една снимка хубава? Знаех, че ако мога да си отговоря, ще направя кариера. И после бях нает от "Ню Йорк Таймс". Реших да си купя фотоапарат. Знаех, че това ще правя през целия си живот", казва Едуард Кийтинг.

А 11 септември, освен че му носи световна известност, остава и негов кошмар.

"Самият той пред близки хора е споделял, че е травмиран и дори заболяването си го свързва с 11 септември", разказа фоторепортерът.

Истинският талант на Кийтинг обаче Томчев вижда в негова серия портрети на проститутки от бордеите в Ню Йорк. 

"Серията показва висшето майсторство на психологията на фотографа да работи с обект. Това не са красиви жени от списанията. Това са жени, които от бедност проституират", обясни той.

Методите на Кийтинг българският му колега предава и на студентите си.

"Това, че няма как да се срещнем с Едуард, ме натъжава много. Аз не можах да спя тази нощ. Загуба за мен е, защото имах духовна близост с него, усещах го и му се възхищавах", добави Томчев.

Кийтинг е истинска легенда сред колегите си. Прекарва години, снимайки емблематичния "Път 66". Снимал е и много звезди. Но неведнъж той е бил на крачка от смъртта. Бил е жестоко пребит, докато отразява протест в Ню Йорк в началото на 90-те. Оцелява по чудо и във войната от Югославия, след като е пленен. И то как - мълвата гласи, че е свирил любимия си Боб Дилън.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК