Полша е загубила 120 млрд. евро откакто е в ЕС, заговори се за Polexit

Въпреки това одобрението към ЕС в допитванията е стабилно – 80%

28.09.2021 | 21:16 Редактор: Здравко Черкезов
Полша е загубила 120 млрд. евро откакто е в ЕС, заговори се за Polexit

Неотдавна полският евродепутат Патрик Яки представи доклад, който целеше да докаже, че след 2004 Полша е загубила почти 120 млрд. евро заради членството в ЕС. И други полски политици се заиграват с идеята за Polexit, разказва DW през погледа на Райнхард Везер.

Според доклад на Патрик Яки, от 2004 година насам покрай членството си в ЕС Полша е загубила почти 120 милиарда евро. Това би било повече от годишния бюджет на полската държава и много повече от стойността на популярните социални програми, благодарение на които национално-консервативната партия "Право и справедливост" печели вече два пъти парламентарните избори. Държавните телевизии, превърнали се в рупор на управляващата партия, отделиха много внимание на тези твърдения - без да ги подложат на особена проверка и критика.

Кой и защо лъже?

Статистика на полското финансово министерство от месец юли обаче показва друго: финансовата изгода от полското членство в ЕС от 2004 година насам е голяма, стойността ѝ дори значително надхвърля горепосоченото число. Освен това членството в Общността има и висока политическа полза, по отношение на която сред партиите цари консенсус. Не само от руската агресия срещу Украйна насам членството на Полша в ЕС и в НАТО е смятано за част от основните устои на държавата, дори и само от гледна точка на сигурността.

В това отношение всъщност нищо не се е променило - както наскоро тържествено подчерта "Право и справедливост". Но между тези изявления и делничната реторика на партията зейва все по-голяма пропаст. В думите на водещите политици от управляващия лагер, ЕС все повече се стилизира като враг на Полша, който осъществява "хибридни нападения" срещу страната и е представян като "окупатор" наред с националсоциалистите и СССР.

Този вербален гняв още не се е отразил на общественото мнение. Одобрението към ЕС в допитванията е стабилно - 80 процента. Като една от основните причини за това са средствата от европейския бюджет, чиято полза е осезаема за много граждани. Точно затова и същите тези политици, залагащи на антиевропейската риторика, описват като злонамерено клеветничество критиката, идваща от опозицията, че те можели да доведат страната до Polexit (по подобие на Brexit), т.е. до излизане на Полша от Общността.

Правителството не се уморява да тръби, че ако Полша е един от най-големите печеливши от възстановителните фондове на ЕС вследствие на кризата с коронавируса, това се дължи на неговата твърда позиция в преговорите с Брюксел - или по-точно казано: би могло да се дължи. Тъй като в резултат на конфронтационния курс спрямо ЕК в спора за правовата държавност междувременно съществува реалната опасност Полша да не получи много милиарди евро. Неспазването на европейските правила има цена, която може да навреди много на "Право и справедливост".

Това е и причината сега партията да започва да поставя под въпрос финансовите ползи от европейското членство. За това правителство е характерно, че в ситуации като тази не търси как да намали вредите за страната, а допълнително изостря конфронтацията, макар при това положение под заплаха да могат да се окажат елементарните интереси на полската държава. 

Това не е спор между Полша и ЕС

Най-вероятно "Право и справедливост" не иска да изведе Полша от ЕС. Но партията е готова да поеме нарастващия риск от Polexit, тъй като поставя над всичко своите виждания за авторитарна държава и за запазване на властта на всяка цена. Това е ядрото на споровете с ЕС за правовата държава. Преструктурирането на полското правосъдие през последните години цели деградацията му като орган на правителството. А ЕС е най-голямата пречка по този път.

Многократното отлагане на решението на Конституционния съд, с което националното право би трябвало да получи приоритет пред правото на ЕС, показва, че Варшава все още не се решава да предприеме последната стъпка. В правителството има достатъчно експерти, които могат да смятат и да преценят какво би означвала за Полша загубата на европейските средства. Затова е важно ЕК да запази твърдостта си в споровете с полското правителство. В това отношение "вината" носят голямото мнозинство проевропейски настроени поляци.

Но в този спор има нещо, което не бива да се изпуска от погледа: не става дума за спор между Полша и ЕС. Брюксел е в конфликт с едно правителство, което е дошло на власт по демократичен път, но иска да отмени правилата на демокрацията - обременявайки и полските граждани, и всички европейци.

Райнхард Везер, "Франкфуртер Алгемайне Цайтунг"

Frankfurter Allgemeine Zeitung

www.faz.net

Frankfurter Allgemeine Zeitung GmbH, Frankfurt am Main

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК