Много германци решават в последния момент за кого да гласуват

Разликата между християндемократите и социалдемократите е минимална

26.09.2021 | 13:11 Редактор: Здравко Черкезов

Германия гласува за нов парламент с очакване да бъде сформирано правителство и да бъде номиниран наследник на канцлера Ангела Меркел. Това са едни от най-напрегнатите избори от години. Разликата между двете основни партии, които се борят за изборната победа, е около 2%.

След 16 години във властта и начело на най-голямата европейска икономика, дойде времето Ангела Меркел – най-влиятелната жена в света, да предаде поста си на канцлер на Германия. Над 60 млн. германци имат право да гласуват, а залогът е голям – лидерството в най-силната икономика в Съюза. 

Часове преди оспорвания вот, Меркел предупреди, че има значение кой ще е на власт. Тя се включи в предизборен митинг на съпартиеца си Армин Лашет в родния му град Аахен. И призова избирателите да гласуват за благоденствието и сигурността на страната. 

"Вие решавате кой ще управлява Германия. Мисля, че всички сме на едно мнение, че бъдещото правителство трябва да работи за благоденствие, сигурност, мир и бъдеще за младите", заяви Меркел и подчерта, че Армин Лашет е човекът, който може да ги осигури.

Лашет предупреди, че Германия може да завие наляво, ако конкурентът му Олаф Шолц, кандидатът на социалдемократите, спечели изборите и влезе в коалиция с Левицата.

Шолц от своя страна заяви, че много германци искат промяна и израз на това е правителство без консерваторите от Християндемократическия съюз.

Анализатори коментират, че много от избирателите ще решат за кого да гласуват в последния момент. В продължение на месеци социологическите проучвания даваха преднина на консерватора Армин Лашет, сега обаче скок бележи социалдемократът Олаф Шолц.

Експерти са категорични – резултатът е непредвидим, тъй като разликата между двамата кандидати е в рамките на статистическата грешка.

Вижте повече в репортажа на Теодора Георгиева.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК