Вулканичните изригвания на остров Ла Палма се засилиха, евакуираха още 3 града

Досега няма данни за тежко пострадали или загинали

25.09.2021 | 11:06 Редактор: Юлия Христова
Вулканичните изригвания на остров Ла Палма се засилиха, евакуираха още 3 града

Засилващи се вулканични изригвания на испанския остров Ла Палма принудиха днес пожарникарите да се оттеглят и накараха властите да евакуират още три града, а авиокомпаниите отмениха полети заради огромен облак от газ и пепел, предаде Ройтерс.

Пожарникарите преустановиха дейността си по разчистване в град Тодоке след отварянето на ново място на изригване от вулкана Кумбре Виеха. Видеозаписи в социалните мрежи показаха силна ударна вълна, тръгваща от мястото на изригването.

"Вулканът отново е във фаза на изригване... Огнеборците няма да действат повече днес", заяви в Туитър пожарната служба на Тенерифе, която оказва помощ на Ла Палма.

Властите наредиха да бъдат евакуирани градовете Тахуя, Таканде де Абахо и част от Таканде де Ариба, която досега не беше евакуирана.

Откакто изригна в неделя, вулканът изхвърли хиляди тонове лава, унищожи стотици домове и доведе до евакуацията на хиляди хора.

Досега няма данни за тежко пострадали или загинали, но може да бъдат застрашени около 15 процента от важните в икономическо отношение бананови насаждения на острова, създавайки опасност за хиляди работни места, пише БТА.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК