Проучване: Психиката ни се подобрява след първа доза ваксина срещу Ковид-19

По света се наблюдава драстично повишаване на психичните заболявания

24.09.2021 | 18:17 Редактор: Жаклина Иванова
Проучване: Психиката ни се подобрява след първа доза ваксина срещу Ковид-19

В резултат на пандемията от Ковид-19 умственото здраве на голяма част от обществото се влоши. По света се наблюдава драстично повишаване на психичните заболявания.

Ново проучване от САЩ обвързва подобряването на психическото състояние с получаване на първата доза от ваксината срещу заболяването. Основните положителни промени, които се наблюдават, обаче, са краткосрочни.

Учени проверили честотата на психичните разстройства в САЩ през периода март 2020 г., когато се наблюдава сериозно повишаване на случаите и август 2020, когато броят им относително се нормализира.

Те взимат под внимание различни фактори, които вероятно са допринесли за нарастването - страх от въздействието на пандемията върху икономиката, опасения от нарастващия брой случаи на Ковид-19 и въведените мерки.

Със започването на активната ваксинация се сравняват подобренията в психичното здраве на хора, които са получили ваксина, и такива, които не са се ваксинирали. Резултатите от това проучване са публикувани в списанието PLOS ONE. В заключение учените забелязват значително подобрение в психичното състояние на хора, които са получили първата доза ваксина срещу Ковид-19.

Четете повече по темата в puls.bg.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
а14
преди 2 години
прави ми впечатление ,че при ваксинирането те набучват ако може чак до кокал! Сигнализирай за неуместен коментар