Луксозни вили и панелки - как богаташи и социално слаби живеят рамо до рамо

Берлинският район Райникендорф е нещо като една миниатюрна Германия - пълно е с контрасти

24.09.2021 | 23:45 Редактор: Жаклина Иванова
Луксозни вили и панелки - как богаташи и социално слаби живеят рамо до рамо

Берлинският район Райникендорф е нещо като една миниатюрна Германия. Там е пълно с контрасти: луксозни вили редом с високи панелни блокове. Може би тъкмо на това се дължи феноменът от последните избори за Бундестаг.

Ако не сте пътували до Берлин със самолет, може и да не сте чували за Райникендорф. Но на повечето посетители на германската столица този берлински квартал е добре известен, защото от 1974 до месец май тази година там се намираше берлинското летище Тегел, което вече е закрито. Това обаче съвсем не е единствената забележителност в района.

Богати, средна класа и социално слаби

В квартала живеят около 266 000 души - край гората и водата. Звучи идилично, но същевременно районът е пълен с контрасти: луксозни вили в английски стил от началото на 20 век, но и множество панелни "небостъргачи", издигнати през 1960-те години. В района с високите блокове на площ от около 3,2 кв. живеят над 40 000 души, а в района с вилите - по-малко от 17 000 на двойно по-голяма площ, пише DW.

Между тези две крайност има и всичко останало, което може да се види и по други части на Германия: реки, пристани, конни бази, индустриална част, вече споменатото някогашно летище. Райникендорф, който след Втората световна война попада във френската окупационна зона, респективно - към Западен Берлин, днес не е хомогенен нито в социален, нито в икономически план.

Но точно това превръща Райникендорф в представителен район - що се отнася до резултатите от вота за Бундестаг. На парламентарните избори през 2017 година резултатите в Райникендорф напълно съответстват на резултатите във Федералната република като цяло - разминаването е едва 0,8%. Но дали това е случайност? Или има и нещо повече? Ако се погледне и по-назад, се вижда, че и през 2013 година в Райникендорф са гласували така, както в Германия като цяло.

Засега този феномен не е проучен. Вероятно всичко се дължи на настроенията на избирателите - на тези 182 000 души в Райникендорф, имащи право на глас, което представлява всъщност едва 0,3% от всички жители на Германия с право на глас. Но пък точно тези 182 000 души дават пълна картина на нагласите в германското общество.

Райникендорф е един вид отражение на Германия в миниатюрен формат. На 26 септември ще се види дали кварталът ще запази реномето си. В този ден 60,4 милиона души имат право да дадат своя глас за новия състав на Бундестага.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
...
преди 2 години