Талибаните връщат екзекуциите и рязането на ръце, били необходими за сигурността

"Ще провеждаме законите си според Корана", заяви основател на радикалното движение

24.09.2021 | 11:08 Редактор: Здравко Черкезов
Талибаните връщат екзекуциите и рязането на ръце, били необходими за сигурността

Един от основателите на талибаните и главен изпълнител на строгото тълкуване на ислямския закон в предишното им управление на Афганистан, заяви, че движението ще поеме по "твърдата линия отново да извършва екзекуции и ампутации на ръце, макар и може би не публично", съобщи The Guardian.

Нурудин Тураби осъди възмущението от екзекуциите на талибаните в миналото, които понякога се случваха пред пълни стадиони, и предупреди света да не се намесва в новото управление на Афганистан.

"Всички ни критикуваха за наказанията на стадиона, но ние никога не сме казвали нищо за техните закони и техните наказания", каза Тураби. "Никой няма да ни казва какви трябва да бъдат нашите закони. Ще следваме исляма и ще провеждаме законите си според Корана."

Откакто талибаните превзеха Кабул на 15 август и завзеха контрола над страната, афганистанците и светът наблюдаваха дали ще възстановят отново суровото си управление от края на 90-те години. Коментарите на Тураби дават доказателство за това, че лидерите на групата остават вкоренени в дълбоко консервативен, твърд мироглед, дори и да приемат технологични промени като видео и мобилни телефони, пише БГНЕС.

Основателят на талибаните обяви, че ще бъдат възобновени старите наказания.

"Рязането на ръцете е много необходимо за сигурността", каза той, подчертавайки, че има възпиращ ефект. По думите му кабинетът проучва дали да изпълнява публично наказанията и дали ще "разработва политика за това".

При новото талибанско правителство Тураби отговаря за затворите. Той е сред редицата талибански лидери, включително членове на изцяло мъжкия временен кабинет, които са в списъка на ООН за санкции.

"Ние сме различни от миналото", казва обаче днес Тураби.

Според него сега талибаните ще позволят телевизия, мобилни телефони, снимки и видеа "защото това е необходимост за хората и ние сме сериозни по въпроса". Той предложи талибаните да гледат на медиите като на начин да разпространят посланието си.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години