Защо бременните трябва да ограничат употребата на парацетамол?

Добър принцип е да се използват само лекарства с доказани резултати както за ефикасността, така и за безопасността

23.09.2021 | 23:49 Редактор: Искра Ангелова
Защо бременните трябва да ограничат употребата на парацетамол?

Бременните жени трябва да намалят употребата на парацетамол и предупрежденията трябва да се добавят към опаковките, заяви международна коалиция от експерти, цитирана от London Evening Standard

Те казват, че има все повече доказателства, че парацетамолът може да повлияе на развитието на бебето в утробата и да увеличи риска от ADHD (разстройство с хиперактивност и дефицит на внимание) и аутизъм.

Те добавиха, че трябва да се приема само в "най -ниската ефективна доза за възможно най-кратко време", а бременните жени трябва да избягват "безразборната" употреба на това лекарство.

Настоящият съвет на британската Национална здравна система (НЗС) е, че бременните и кърмещите жени могат безопасно да приемат парацетамол. Както американските, така и европейските регулатори на лекарствата казват, че лекарството е с минимален риск, когато се приема правилно по време на бременност.

Смята се, че повече от половината бременни жени по света го приемат за облекчаване на треска и болка, тъй като алтернативи като ибупрофен не се препоръчват в по -късните етапи на бременността.

Повече от 90 експерти, включително от САЩ, Шотландия, Дания, Швеция и Франция, издадоха "консенсусно изявление", призоваващо да се вземат предпазни мерки при употребата на парацетамол по време на бременност след преглед на продължили 25 години изследвания по темата.

Те също така казаха, че трябва да се извършат целенасочени изследвания на очевидно повишения риск от "неврологични, репродуктивни и урогенитални" нарушения.

Учените заявиха, че има „обезпокоително увеличаване“ на броя на децата с когнитивни, образователни и/или поведенчески проблеми.

Някои изследвания също предполагат повишен риск от неспускане на тестисите (крипторхизъм) при момчетата и ранен пубертет при момичетата.

Известно е обаче, че нелекуваната треска при бременна жена носи лек риск от нервни и сърдечни нарушения и парацетамолът помага за намаляване на това.

Андрю Шенън, професор по акушерство в King’s College London, който не участва в изследването, казва, че това е "балансиран поглед върху потенциалния риск и полза от парацетамола по време на бременност".

Професор Шеннан каза: "Те посочват, че лечението на болка и треска може да намали рисковете по време на бременността, а за алтернативите на парацетамола има доказателства за тяхната вреда. Доказателствата, че парацетамолът е вреден, не са силни, но наблюденията при хора относно възможни проблеми с развитието се подкрепят от проучвания върху животни.

"Винаги е важно да приемате лекарства по време на бременност след съвет на специалист. Добър принцип е да се използват само лекарства с доказани резултати както за ефикасността, така и за безопасността. Парацетамолът е едно от онези лекарства, които могат да се използват безопасно. Бебето е напълно оформено до 10 -та седмица от бременността и е малко вероятно лекарството да причини значителна вреда на развитието на плода след този момент. Трябва да се продължи внимателно наблюдение и повече изследвания, но парацетамол може да се използва за лечение на болка и треска по време на бременност", допълни той.

Д -р Сара Сток, консултант по майчина и фетална медицина университета в Единбургказа: "Този документ не променя препоръките относно употребата на парацетамол по време на бременност. Екипът свърши добра работа по обединяването на съществуващи доказателства, но за съжаление голяма част от тези доказателства не са достатъчно надеждни, за да се направят изводи, че употребата на парацетамол по време на бременност, особено от време на време, причинява проблеми в развитието при хората. Парацетамолът е ефективен за намаляване на болката и треската и затова продължава да бъде важно лекарство, което бременните трябва да използват, ако е необходимо", подчерта експертът, цитиран от "Фокус".

"Разбира се, бременни или не, никой не трябва да приема лекарства ненужно, по-дълго от необходимото или в по-висока доза от необходимото. В тази публикация няма нови данни - това е обобщение на предишни проучвания. Авторите с основание лобират за по-качествени изследвания, тъй като въз основа на актуални доказателства от публикувани по-рано проучвания е невъзможно да се разграничи дали става дума за състояния, които принуждават хората да приемат парацетамол във високи дози за дълги периоди от време, или самият парацетамол може да има връзка с проблеми в развитието", посочи още той.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК