Германия: Спираме да плащаме обезщетения на заразени неваксинирани

Несправедливо било да се иска от данъкоплатците да субсидират тези, които отказват да се ваксинират

23.09.2021 | 10:50 Редактор: Здравко Черкезов
Германия: Спираме да плащаме обезщетения на заразени неваксинирани

Германия ще спре да изплаща обезщетения на неваксинирани работници, които трябва да бъдат поставени под карантина поради коронавирусни мерки, тъй като е несправедливо да се иска от данъкоплатците да субсидират тези, които отказват да се ваксинират, заяви здравният министър Йенс Шпан в сряда.

Правилата, които ще бъдат приложени от правителствата на 16-те федерални провинции на Германия, ще влязат в сила най-късно до 11 октомври, каза Шпан, потвърждавайки подробностите на проектодокумент, видян по-рано от "Ройтерс".

Правилата ще засегнат хората, които имат положителен тест за вируса, и тези, които се връщат от пътувания до страни, определени за "високо рискови" за Ковид-19, които сега включват Великобритания, Турция и части от Франция, наред с други.

Неваксинираните пътници от такива страни са длъжни да се поставят под карантина поне пет дни. Тези, които са били ваксинирани или наскоро са се възстановили, не са длъжни да го правят.

Критиците казаха, че такива правила биха били еквивалентни на мандат за ваксинации срещу Ковид-19, тъй като много работници не могат да си позволят да останат вкъщи без заплащане.

"Трябва да гледате на това по различен начин", каза Шпан на пресконференция, цитиран от BloombergTV.bg.

"Става въпрос за справедливост. Тези, които защитават себе си и другите чрез ваксинация, с право могат да попитат защо трябва да плащаме на някой, който се озовава в карантина след почивка в рискова зона", категоричен бе здравният министър.

Снимка: Bloomberg L.P.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години