Антиваксърите се радикализират: Няма коронавирус, има Трета световна война

Конспиративен идеолог твърдеше, че 25% от имунизираните ще умрат незабавно

23.09.2021 | 09:50 Редактор: Жаклина Иванова
Антиваксърите се радикализират: Няма коронавирус, има Трета световна война

Убийството на касиер на бензиностанция в Германия говори ясно за наличието на радикализация сред групите, които отричат пандемията. Експерти предупреждават, че от тази искра може да лумне огромен пожар.

Фанатични антиваксъри и хора, отричащи съществуването на коронавируса, очевидно продължават да се радикализират и използват все повече военна реторика. Временно отстранен от длъжност полицай, например, заяви пред така наречената "Комисия по коронавируса", че противопандемичните мерки били "държавен преврат", замислен от правителството, а полицията била използвана за постигането на тази цел.

Полицаят сподели и опасенията си, че срещу демонстрантите можело да се използва огнестрелно оръжие и така да се провокират прояви на насилие, което да послужи като предлог, гласи неговата конспиративна теза.

Т. нар. "Комисия по коронавируса" е самопровъзгласил се орган, който на свои "заседания" разпространява незрели тези за пандемията - както се вижда от видеозаписите, публикувани в интернет. "Комисията" разпространява, наред с другото, и видеа на конспиративния идеолог Райнер Фюлмих, който миналата пролет твърдеше, че 25% от имунизираните ще умрат незабавно, а други 36% щели да имат толкова тежки странични явления, че не е ясно дали ще оцелеят.

Той нарече това "организирано масово убийство". Ако това беше така, при имунизирани над 60 на сто от германските граждани досега трябваше да има милиони умрели от ваксините хора, пише DW.

Експерти: в ход е опасна радикализация

Публицистката Карола Шварц следи от години процесите на радикализация в социалните медии. Според нея видеата от заседанията на "Комисията по коронавируса" са недвусмислено свидетелство за радикализация.

Много от инакомислещите инфлуенсъри говорят постоянно за "Трета световна война", в която сме се били намирали, споделя тя. И ако мобилизацията за демонстрации не върви особено успешно, в реторичен план въоръжаването е факт. Това е много опасно, тъй като може да се стигне до оправдаването на актове на насилие.

Изследователят Андреас Цик предупреждава за възможните атаки от страна на склонни към насилие хора, които отричат коронавируса.

"По време на пандемията са се образували нови групи от антиваксъри, свързали своята съпротива с политически идеологии", казва той.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
2 rate up comment rate down comment 0
R
преди 2 години
Нормално...принудата води до съпротива...закони на физиката...и оказването на натиск само ще ялоши нещата... Сигнализирай за неуместен коментар
1
0 rate up comment rate down comment 0
Нина
преди 2 години