САЩ засилват дискусията за ваксинация на децата, Гърция отмени теста преди зъболекар

Броят на заразените и смъртните случаи с Ковид-19 по света продължава да намалява

22.09.2021 | 19:20 Редактор: Жаклина Иванова

Положителна тенденция - броят на заразените и смъртните случаи с Ковид-19 по света продължава да намалява. Световната здравна организация отчете 7% по-малко починали. А в Съединените щати се очаква от ноември да се ваксинират и деца.

Само за шест дни в света са регистрирани над 3,6 милиона случая и малко под 60 000 починали. Все по-малко случаи се отчитат в регионите на Източното Средиземноморие и Югоизточна Азия. Най-много новоразболели се има в Съединените щати, Индия, Великобритания и Турция. А в Щатите все повече се засилва дискусията за ваксиниране на децата. Очаква се имунизацията на децата от 5 до 11 години да се одобри скоро.

"Агенцията по лекарствата може да предостави разрешение за спешна употреба на Pfizer за ваксината си срещу Ковид-19 при деца да 11 години още през ноември. Ваксината на Moderna може да бъде одобрена за деца под 12 години само няколко седмици по-късно. Винаги, когато се занимаваме с уязвимо население, безопасността се превръща в много критичен въпрос", посочи главният епидемиолог на САЩ Антъни Фаучи.

А в Гърция отмениха задължителното тестване преди стоматологичен преглед след протести на зъболекари. Те се аргументираха с това, че е невъзможно да се изисква тест от ваксиниран пациент или при спешен случай. В същото време в Гърция продължава масовото ваксиниране на студентите, за да могат да посещават лекции в университетите.

В Германия мъж уби касиер в бензиностанция, който му е направил забележка да носи маска. Стрелецът споделял конспиративни теории за Ковид-19 и е свързван с крайната десница. В австрийската столица Виена пък нощно заведение ще може да се посещава само срещу сертификат за ваксинация, преболедуване или тест. В магазините ще се влиза само с маски с висока защита.

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК