Заев: Има слабости в българските учебници, няма да променяме нашите

"Важно е да предотвратим говора на омразата", посочи македонският премиер Зоран Заев

22.09.2021 | 17:06 Редактор: Жаклина Иванова
Заев: Има слабости в българските учебници, няма да променяме нашите

Няма да променяме учебниците по история, но ще променим термина "български фашистки окупатор". Това посочи македонският премиер Зоран Заев във връзка с отношенията с България, която настоява за промяна в учебниците.

"Става въпрос за термини, при които определението на приятелската българска нация се свързва с фашисткия окупатор. Никъде в Европа не се споменава името на нацията. Казва се само фашистки окупатор. И в духа на приятелството, сътрудничеството и добросъседските отношения очакваме това да стане. Забелязали сме определени слабости в българските учебници. Те също са готови да направят промените, защото по този начин се изгражда приятелство", заяви македонският премиер.

Според него конкретните решения, които са поискани от българския президент Румен Радев, за които Заев вярва, че до края на годината ще бъдат осъществени са: пътна карта; краткото и дългото наименование на страната; ненамеса във вътрешните работи; преговорната рамка на ЕС с РСМ.

Заев смята, че през изминалите месеци двете страни са изградили допълнително приятелство, има увеличение на търговията, инвестиции в двете страни, има видимо сътрудничество между институциите.

Македонският премиер отбеляза, че инфраструктурата между РСМ и България непрекъснато са подобрява, информира БГНЕС.

"Ще бъда нужно да се изпрати дипломатическа нота, в която ще се казва, че краткото име означава същото, както и дългото. Т.е. Северна Македония и Република Северна Македония е едно и също и нямаме териториални претенции. Няма да се намесваме във вътрешните работи, включително и в малцинствени въпроси, защото става дума за български граждани и те имат своите права като хора и общност, могат да търсят своите права така, както е в РСМ и както е уредено във всички европейски страни", посочи Заев.

Премиерът каза, че РСМ е готова да предложи на България да стане втората държава, която да пази македонското небе, защото Гърция и първият партньор в тази сфера.

"Третото нещо, което е много важно, е да предотвратим говора на омразата. На първо място самите институции трябва да полагат усилия за изграждане на приятелство и да не провокират враждебност по отношение на паметниците, които са много и в двете страни. Фашизмът не трябва да има етническо определение", уточни Заев.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев (Bulgaria ON AIR)

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК