Бежанската криза атакува Великобритания - как Brexit "прецака" Острова?

През последните две седмици около 2 000 нелегални мигранти са щурмували английския бряг от Франция

22.09.2021 | 15:21 Редактор: Жаклина Иванова
Бежанската криза атакува Великобритания - как Brexit

Британският вътрешен министър Прити Пател има спорни идеи как могат да се отблъснат нелегалните мигранти, опитващи се да стигнат на Острова с лодка. Последното предложение е те да бъдат третирани като престъпници.

Едва 50 километра по въздух делят английския бряг от Кале във Франция, а в ясни дни френският бряг може да се види от пристанището във Фолкстоун. Именно поради тази близост само през последните две седмици около 2 000 бежанци са щурмували английския бряг от Франция - в повечето случаи без спасителни жилетки. Това е над два пъти повече, отколкото през последните няколко години, пише DW.

След навлизането на бежанците в британски териториални води, те биват посрещани от английски спасители и прехвърляни на сигурно място. Точно тази практика сега иска да прекъсне Прити Пател.

Франция вече не е длъжна да приема мигрантите обратно

Още откакто е назначена за министър на вътрешните работи Прити Пател се държи като хардлайнер, и най-вече по отношение на бежанската политика. Основно кредо на яростната привърженичка на Brexit беше именно това - да си върнем контрола върху собствените граници.

Иронията се състои в това, че напускането на ЕС от Великобритания направи това значително по-трудна задача за Лондон. Защото след като британците напуснаха ЕС, за тях вече не важи Дъблинското споразумение. Сега Франция, която е сигурна трета страна, вече не е длъжна да приема обратно бежанците и мигрантите, които се опитват да достигнат до Острова. В този смисъл британците могат да разчитат само на добрата воля на французите. Само през юли британското правителство е изплатило на французите за тази "услуга" повече от 50 милиона евро.

Множество неосъществими идеи

Тъй като през това лято броят на лодките с бежанци нарасна значително, в министерството на Пател разработиха редица идеи за това как най-добре могат да бъдат отблъснати мигрантите. Сред тях имаше и такава за пускане в действие на специални машини, които да правят достатъчно силно вълнение в морето, за да не могат лодките с бежанци да стигат до британския бряг. Друга обсъждана идея бе за разкриването на центрове за мигранти в отдалечени части на Южния Атлантик. Всички те обаче бързо трябваше да бъдат изхвърлени в кошчето, тъй като са в нарушение на международните бежански спогодби.

Последната идея е лодките с бежанци да бъдат връщани от британската брегова охрана обратно във френските териториални води. Тя е не само опасна и нехуманна, но и незаконна според международното морско право, казва в тази връзка Бриджет Чапмън от правозащитната организация Kent Refugee Action Network.

"Правителството се поставя в много сложна ситуация. От Brexit насам то разпалва настроенията срещу бежанците, а същевременно една от последиците от Brexit е това, че Франция вече не е длъжна автоматично да приема обратно бежанците", посочва тя.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК