BioNTech пише история в медицината: Задава ли се ваксина срещу рак?

Компанията вече тества препарат срещу "чумата на 20 век"

22.09.2021 | 12:23 Редактор: Георги Донков
BioNTech пише история в медицината: Задава ли се ваксина срещу рак?

След като ваксината им срещу Ковид-19 постигна безспорен успех, изследователите от BioNTech вече тестват и ваксина срещу рак.

Угур Шахин, Йозлем Тюреджи и Каталин Карико получават най-реномираната награди за медицина в Германия. Отличието "Паул Ерлих и Лудвиг Дармщедтер" за 2022 година им ще им бъде връчено за "тяхната визия, издръжливост и последователност при разработването на нов терапевтичен метод въз основа на РНК-технологията".

Според Тома Бьом, директор на института "Паул Ерлих", тримата учени са работели в тясно сътрудничество, което в крайна сметка е довело и до успеха. Първоначално тримата наградени изследователи са искали да разработят нови методи за терапия на раково болните.

"Представете си, че е възможно да назначите индивидуална терапия за всеки болен от рак, вземайки предвид генетичните признаци на съответния вид тумор. А сега си представете, че тази индивидуална терапия е репродуктивна, бърза и евтина. Искаме да революционизираме лечението при болните от рак", разяснява на сайта на BioNTech Угур Шахин, цитиран от "Дойче веле"

Когато през януари 2020 избухва пандемията от коронавирус, Шахин и Тюреджи изцяло насочват усилията си към разработването на ваксина срещу неизвестната дотогава вирусна инфекция. Тогава никой не е вярвал, че за по-малко от година те ще разработят многообещаваща иРНК-ваксина.

"Този кратък срок е безподобен", казва по този повод Бьом. Казано по друг начин: BioNTech и нейните основатели успяват да напишат история в медицината.

Малко преди миналата Коледа BioNTech и американската фармацевтична компания Pfizer получават разрешение за приложението на тяхната ваксина в страните от ЕС, която продължава да играе важна роля за предотвратяване на разпространението на SARS-CoV2.

Но разработването на ваксината не спира усилията за напредък в превенцията на рака. Обратното дори – успехът на BioNTech с ваксината срещу Ковид-19 осигурява на компанията необходимите финансови средства за продължаване на нейната изследователска дейност.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК