Американска компания ще доставя лекарство срещу Ковид-19 в ЕС

Над 73% от възрастното население в страните от общността е напълно ваксинирано

22.09.2021 | 08:40 Редактор: Георги Донков
Американска компания ще доставя лекарство срещу Ковид-19 в ЕС

Европейската комисия е подписала договор с американска фармацевтична компания "Eli Lilly" за доставка на препарат за лечение на пациенти с коронавирус, съобщи пресслужбата на ЕК.

Лекарството е комбинация от две моноклонални антитела за лечение на пациенти, които не се нуждаят от кислородолечение, но са с висок риск от тежко протичане на Ковид-19.

Медикаментът беше част от първото портфолио от пет обещаващи терапевтични средства, обявено от Комисията през месец юни в стратегията ѝ за лечение на Ковид-19

В момента препаратът преминава процес на одобрение от Европейската агенция по лекарствата. 18 страни членки са се включили в съвместната поръчка за покупката на над 220 000 терапевтични дози от него.

Освен с компанията "Eli Lilly" ЕК вече сключи договори за доставки на медикаменти срещу коронавируса с производителите "Рош" (Швейцария) и "ГлаксоСмитКлайн" (Великобритания).

Междувременно комисарят по здравеопазването Стела Кириакиду заяви, че над 73 процента от възрастното население в страните от общността е напълно ваксинирано. Тя обаче предупреди, че ваксините не могат да са единственият отговор срещу коронавируса и че трябва да продължи работата по осигуряване на лечение, предаде БНР.

Снимка: Pixabay

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
2 rate up comment rate down comment 0
анти ваксърска полит
преди 2 години
До кога политиката ще доминира над медицината? Защо ЕМА не одобрява руските и китайските ваксини, които се прилагат в целия свят? Сигнализирай за неуместен коментар