Над 10 000 евакуирани заради вулкана на Канарските острови

Премиерът Педро Санчес: Не се прибирайте по домовете си

21.09.2021 | 14:52 Редактор: Георги Донков

Зрелищното изригване на вулкана на Канарските острови изхвърли лава на стотици метри височина, а огнената река поглъща всичко по пътя си. Над 10 000 души са евакуирани от няколко градчета, а повече от 100 къщи са погълнати. 

"Това беше много мощна експлозия, всичко трепереше. Не можех да си представя, че ще се случи толкова внезапно. Аз не съм загубил къщата си, но вулканът е на около 200 метра оттук. Затова ни евакуираха. Не защото смятат, че вулканът застрашава дома ми, а заради замърсения въздух и праха", каза евакуираният Антонио Перес. 

Спасителните екипи евакуираха и домашни животни. В социалните мрежи се появиха кадри, на които се вижда как лавата нахлува дори през прозорците на къщите. Премиерът на Испания Педро Санчес посети района. 

"Най-важното нещо сега е да гарантираме сигурността и да се обезопаси всеки периметър. Все още сме във фаза на изригване и моля всички да са много внимателни. Не се прибирайте още по домовете си. Стойте настрани", каза той пред пострадалите си съграждани. 

Не се сбъднаха прогнозите на експертите, според които реката от лава трябваше да се влее в Атлантическия океан. Вместо това тя е забавила скоростта си, а по пътя си е разрушила десетки домове.

Вижте повече в репортажа.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК