Д-р Фаучи: Третата доза драматично увеличава защитата от заразяване

САЩ засега отхвърлиха масовото прилагане на бустерна доза

18.09.2021 | 14:32 Редактор: Тодор Петров

Съединените щати отхвърлиха масовото прилагане на трета доза ваксина срещу коронавирус. Бустерната доза ще се поставя на хора над 65 години и на тези с тежки заболявания. 

Решението е на Агенцията за контрол на храните и лекарствата. Сред препоръките е и това третата ваксина да бъде направена най-малко шест месеца след втората. 

На този фон администрацията на Джо Байдън очаква одобрение за подсилващата бустерна доза за всеки от 16 години нагоре, но много от експертите заявяват, че още не могат да бъдат сигурни дали ползите надвишават рисковете за по-младите. 
Масовото мнение е, че до момента липсват стабилни данни за безопасност. 

"Това, което знаем от клиничните изпитвания и от данните от някои страни като Израел, е, че третата доза драматично увеличава защитата от заразяване. Знаем, че тези бустерни дози го правят. И въпросът е да погледнем на каква възраст е по-добре да се слагат", заяви директорът на Националния институт по алергии и инфекциозни болести д-р Антъни Фаучи. 

Все пак американската агенция по храните и лекарствата посочва, че окончателното решение може да обхваща и хора от рискови професии като лекари, учители и други, но решението ще стане известно до няколко дни.

Вижте повече по темата във видеото.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
бизнес
преди 2 години
А защо не и четвъртата? Нали с ваксинирането щяхме да имаме доживотен имунитет? Нали корона-вирусите не се променяха? Някой в лабораториите помага ли им? Сигнализирай за неуместен коментар