ЕП към Москва: Дайте достъп до трофейните архиви от 1944 - 1945 г.

Евродепутатът Андрей Ковачев в "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR

18.09.2021 | 11:45 Редактор: Тодор Петров

"ЕП призова Русия да даде достъп до т.нар. трофейни архиви, изнесени от страните от Източна Европа в края на Втората световна война", каза за предаването "Брюксел 1" с Милена Милотинова евродепутатът Андрей Ковачев, член на Председателството на ЕП.

"Русия ограничи максимално възможността за връщане и за достъп до тези архиви. Има една лицемерна възможност - ако си платиш и кажеш коя страница искаш, да ти я предоставят, но няма библиография и няма как да знаеш какво точно да поискаш. Иначе има решение на Думата, че тези трофейни архиви няма да се връщат, но Комитетът на министрите на Съвета на Европа поиска такъв достъп и сега ЕП го включва в текста на резолюцията за отношенията ЕС – Русия го има този текст," разказа Ковачев.

Той заяви, че приемането на текста от Съвета на Европа е станало по настояване на ръководителя на българската делегация в ПАСЕ Димитър Главчев. Тази седмица текстът беше включен в Препоръка на ЕП към ЕК и Съвета относно насоката на развитие на политическите отношения между ЕС и Русия.

"Тези архиви там са нашите архиви – на царската канцелария, на Министерството на външните работи, българските правителства, иззети от българската държава, те се намират там и не са категоризирани, нямат библиографски опис. Ние не знаем какво точно има там, защото няма библиография. Тук става въпрос не само за България, но за всички артефакти и архиви – интелектуална собственост, които са иззети от Централна и Източна Европа, и са в Москва, както и на прибалтийските държави. Ние трябва да имаме достъп до тази наша национална ценност", настоя Ковачев.

Целия разговор за трофейните архиви в Москва и защо международната общност се провали в Афганистан - гледайте днес от 17:30 в "Брюксел 1" по Bulgaria ON AIR.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
българин
преди 2 години
Където стъпи руския ботуш, трева не никне. Сигнализирай за неуместен коментар