Половината руснаци предпочитат СССР, 29% третират Запада като съперник

Положителното отношение към САЩ спадна до 39%

18.09.2021 | 08:45 Редактор: Тодор Петров
Половината руснаци предпочитат СССР, 29% третират Запада като съперник

Анкетата за отношението към Съветския съюз, която редовно се провежда в Русия, този път даде неочакван резултат: броят на предпочитащите СССР достигна половината от населението на страната за първи път.

Когато отговарят на въпроса "коя политическа система ви се струва най-добра", броят на респондентите, избрали опцията "съветската политическа система", достига безпрецедентните 49%.

Почти две трети (62%) от тези, които смятат съветската политическа система за идеална, са руснаци на възраст 55 и повече години. Хората на възраст 25-39 години (22%) предпочитат сегашната система повече от представителите на други възрастови групи, докато руснаците на възраст 18-24 години (32%) смятат за най-подходящ "демократичен модел, създаден по модел на западните страни".

Проучване на общественото мнение за външната политика на страната разкрива възходи и падения в динамиката на подхода на руснаците към САЩ. Докато през 1991 г. отношението към САЩ беше "положително" на около 80%, днес броят на тези, които имат добро отношение към САЩ, спадна до 39%.

44% от анкетираните смятат, че Русия трябва да третира Запада като "съюзник", докато 29% от анкетираните смятат, че Западът трябва да се възприема като "съперник", 13% - като "приятел", 5% - като "враг", предаде БГНЕС.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК