Макрон се разгневи и изтегли посланиците на Франция в САЩ и Австралия

Причината е обявяването на пакт за сигурност между Вашингтон, Канбера и Лондон

18.09.2021 | 07:56 Редактор: Тодор Петров
Макрон се разгневи и изтегли посланиците на Франция в САЩ и Австралия

Франция изтегли посланиците си в Съединените щати и Австралия в знак на протест срещу изненадващото обявяване на пакта за сигурност между Вашингтон, Канбера и Лондон. Френският външен министър Жан-Ив льо Дриан заяви, че заповедта за незабавното изтегляне на посланиците е била решение на президента Еманюел Макрон и е оправдана от изключителната сериозност на ситуацията.

Според отбранителния пакт Австралия ще получи технологии за построяването на подводници с ядрени реактори. Споразумението е опит трите страни да се противопоставят на влиянието на Китай. 

То разгневи Франция, защото доведе до отмяната на сделка между Париж и Канбера. Френската компания "Навал груп" трябваше да построи 12 подводници за Австралия. Сега сделката пропада, информира БНР.

Съединените щати смятат Франция за "жизненоважен партньор" и са в близък контакт с нея в светлината на отзоваването на френския посланик от Вашингтон за консултации. Това заяви в Twitter говорителят на Държавния департамент Нед Прайс. 

По думите му американската страна очаква да продължи да обсъжда ситуацията в отношенията с Париж на високо ниво, включително в кулоарите на Общото събрание на ООН следващата седмица.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
1 rate up comment rate down comment 0
Prints
преди 2 години