Талибаните открили милиони в брой и кюлчета злато в домовете на бившите управляващи

Официално изтъкват за намерени над 6 милиона долара кеш и 18 златни кюлчета

17.09.2021 | 23:09 Редактор: Елеонора Танева
Талибаните открили милиони в брой и кюлчета злато в домовете на бившите управляващи

Новата власт в Афганистан е конфискувала пари и злато в размер на повече от 12 милиона долара, съобщи Централната банка в Кабул.

Талибаните са попаднали на находките в домовете на бивши високопоставени държавни служители и представители на предишното афганистанско правителство. Бившият вицепрезидент Амрула Салех бе поименно споменат. 

Представител на талибаните написа в "Туитър", че при Салех са открити над 6 милиона долара кеш и 18 златни кюлчета. Точната сума, която е иззета от дома му, не беше оповестена. Централната банка на Афганистан вече се контролира от талибаните, информира DW. 

Местонахождението на бившия вицепрезидент не е известно. Няма и официална позиция от него по темата. 

Междувременно специалният пратеник на ООН за Афганистан Дебора Лайънс разговаря с новия вътрешен министър Сираджудин Хакани за хуманитарната криза в страната. Хакани я е уверил, че работата на персонала на ООН в Афганистан няма да бъде възпрепятствана, заяви говорител на талибаните. 

Години наред Хакани бе един от най-търсените ислямисти в света. Той ръководи организация, основана от неговия баща и носеща името му. Според кръгове във Вашингтон тя поддържа връзки с ислямистката организация Ал Кайда. За информация, която може да доведе до залавянето на Хакани, ФБР предлага възнаграждение от 10 милиона долара. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК