Великобритания облекчава мерките за пътуване

Премахват PCR тестовете за напълно ваксинираните

17.09.2021 | 20:53 Редактор: Десислава Атанасова
Великобритания облекчава мерките за пътуване

Британското правителство облекчи правилата за пътувания, въведени заради коронавируса. Това включва промяна в системата на принципа на светофара за оценка на отделните държави и премахване на PCR-тестовете за напълно ваксинираните.

Министърът на транспорта Грант Шапс потвърди, че от 4 октомври системата от зелен, жълт и червен списък отпада. Ще остане само "червен списък".

Пристигащите от страните в него ще продължават да се самоизолират за 11 дни в определени от властите хотели и да плащат по 2 285 паунда за престоя си в тях. От пътуващите от всички останали страни от тази дата няма да се изисква тест преди пътуването.

А от края на октомври за напълно ваксинираните ще отпаднат и PCR тестовете на втория ден от пристигането на Острова. Те ще бъдат заменени с по-евтините антигенни тестове.

PCR тестовете остават в сила за неваксинираните.

От "червения списък", в който досега бяха включени 62 държави, ще бъдат извадени 8. Това са Турция, Пакистан, Малдивите, Египет, Шли Ланка, Оман, Бангладеш и Кения.

Грант Шапс каза, че новите правила за пътувания ще останат в сила поне до Нова година.

"Целта е да направим пътуването по-лесно без бюрокрация, без прекалено много тестове, по-евтино и с по-голяма степен на сигурност сега, когато има толкова много ваксинирани хора“, изтъкна министърът на транспорта.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК