Кристалина Георгиева: Не съм упражнявала натиск на служители на Световната банка

Тя "фундаментално" не е съгласна със заключенията на доклад, че манипулирала класирането на Китай в икономическия доклад Doing Business

17.09.2021 | 12:36 Редактор: Тодор Петров
Кристалина Георгиева: Не съм упражнявала натиск на служители на Световната банка

Ръководителят на Международния валутен фонд Кристалина Георгиева заяви, че "фундаментално" не е съгласна със заключенията и интерепретацията на доклад от външна адвокатска кантора, ангажирана от Световната банка, че е упражнила натиск върху служители на банката, за да повиши класирането на Китай в икономическия доклад Doing Business. 

Става дума за периода, в който тя беше президент на Световната банка. В доклада за нарушението е споменат и съветникът ѝ Симеон Дянков. Лично Георгиева го помолила да ръководи данните за Китай и за цялата класация до окончателното публикуване. 

В резултат на проверката Световната банка извика Георгиева за обяснения.

Това е още един от поредицата скандали, които се разразиха покрай проблемния доклад в последните години. Методиката за доклада, която измерва прозрачността на работа в една икономика, е толкова субективна и противоречива, че Световната банка обяви, че ще спре да го издава.

Георгиева обяви на заседание на борда на МВФ, че независимо от това, че докладът ще бъде публикуван, тя ще продължи да работи както обикновено.

Републиканецът Френч Хил, един от най-отявлените критици в Конгреса на политиката на МВФ, заяви, че докладът повдига сериозни въпроси относно мотивацията на Георгиева по време на престоя ѝ в Световната банка.

"Ако тези твърдения са верни, тогава бордът на МВФ трябва незабавно да оцени нейната позиция", каза той.

Хил, член на комисията по финансовите услуги на Камарата на представителите, заяви, че ще поиска от министъра на финансите на САЩ Джанет Йелън да оцени доклада и да внесе това становище в Конгреса.

Георгиева беше главен изпълнителен директор на банката при Джим Йонг Ким, който беше номиниран от президента Барак Обама. Той работи усилено, за да изгради отношения както с Китай, така и със съперника на собствената си институция - Азиатската банка за инфраструктурни инвестиции, която е под патронажа на Пекин.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

 


1
1 rate up comment rate down comment 0
крас
преди 2 години