Антитела след преболедуване причиняват пост-Ковид синдрома?

Те атакуват един от основните ензими на имунната система – рецептора ACE2

15.09.2021 | 10:28 Редактор: Здравко Черкезов
Антитела след преболедуване причиняват пост-Ковид синдрома?

Учените отдавна търсят причините за тежките хронични последици от Ковид-19. Сега американски изследователи идентифицираха молекули, които вероятно играят централна роля при заболяването, известно като пост-Ковид синдром.

Много хора, преболедували Ковид-19, продължават и месеци след това да страдат от дългосрочните последици от заболяването. Пост-Ковид синдром: така медиците наричат хроничното заболяване, което може да се проявява в най-различни форми. Често лекарите не го разпознават и не се отнасят сериозно към оплакванията на пациентите – например когато те говорят за хронични състояния на изтощение, пише DW.

Атака срещу ензима ACE2

Преди няколко месеца учени от Ерланген, Германия, установиха, че при пациенти с пост-Ковид синдром настъпва изменение на кръвните телца. Сега изследователи от Медицинския университет на Арканзас (UAMS) успяха да идентифицират група молекули, които най-вероятно играят централна роля при това заболяване.

Учените дори изразяват надежда, че е възможно някои от съществуващите медикаменти да бъдат използвани за лечение на хроничните оплаквания. Преди това обаче, те искат да проведат още изследвания, за да са сигурни, че хипотезата им е вярна. Изводите си американските учени публикуваха тези дни в специализираното издание "PLOS ONE".

Джон Артър, завеждащ клиниката по нефрология към Медицинския университет и ръководител на изследването, описва откритите молекули като антитела, които се появяват седмици след инфекцията с коронавирус и започват да атакуват един от основните ензими на имунната система – рецептора ACE2. В човешкия организъм той предотвратява стесняването на съдовете. Въпросният ензим постига това, като разгражда определени пептиди и същевременно образува други.

В същото време ACE2 е входната врата, през която коронавирусът навлиза в нашите клетки. С помощта на съдържащия се в обвивката на вируса spike-протеин той се "закрепва" върху ензима ACE2.

Еднозначен резултат

Учените от Арканзас са изследвали за подозрителни ACE2-антитела кръвен серум от 67 пациенти, прекарали Ковид-19. Отделно са анализирали и кръвен серум от 13 души, които не са се заразявали с коронавируса.

Изследователите са открили въпросните антитела при 81% от пробите на инфектираните пациенти, докато сред здравите участници не е имало нито един такъв случай. Засега обаче изследването не дава отговор на въпроса какво кара антителата, които атакуват ACE2, да започнат изведнъж да се образуват.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК