2,7 млн. души във Франция вече са задължени да се ваксинират

Синдикални организации на френските медици бият тревога: Може да се стигне до здравна катастрофа

15.09.2021 | 08:15 Редактор: Здравко Черкезов

Франция въвежда задължителна ваксинация за всички заети в сферата на здравеопазването. Новите разпоредби ще засегнат около 2,7 млн. души. 

За да продължат да упражняват професията си, те ще трябва да представят документ, че имат поставена поне една доза от ваксина срещу Ковид-19. 

Синдикални организации на френските медици предупредиха, че може да се стигне до здравна катастрофа, ако отказалите да се ваксинират медици спрат да практикуват професията си и отправиха призиви към властите да избягват налагането на санкции.

Правителството обаче остава непоклатимо в решението си. "Няма да отстъпим", заяви премиерът Жан Кастекс в края на август.

От 1 септември и в Гърция влезе в сила задължителна имунизация на здравните работници. Тези, които откажат, се отстраняват от работа. По информация на "Катимерини" това е довело не до стимулация на имунизацията, а до недостиг на персонал в много лечебни заведения. 

Според Министерството на здравеопазването на Гърция, около 5500 здравни служители и друг персонал в държавните болници са временно отстранени, а на други 1000 им е забранено да работят в центровете за първична медицинска помощ.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК