Нидерландия отменя социалното дистанциране, но въвежда Kовид пропуск

В страната все още са задължителни маските в обществения транспорт и на летищата

14.09.2021 | 23:40 Редактор: Десислава Атанасова
Нидерландия отменя социалното дистанциране, но въвежда Kовид пропуск

Нидерландия отменя социалното дистанциране, но ще въведе Ковид пропуск за достъп до барове, ресторанти и културни събития, съобщи АФП.

Пропускът, доказващ ваксинация, възстановяване от вируса или отрицателен тест, ще бъде необходим за хора на възраст над 13 години и влиза в сила от 25 септември, каза премиерът Марк Рюте.

Степента на заразяване намалява в Нидерландия, която в началото на пандемията имаше някои от най-слабите ограничения в Европа, но драстично ги затегна по време на  втората вълна.

"Радвам се да съобщя днес, че от 25 септември задължителното правило за социално дистанциране от 1,5 метра ще бъде отменено. Това означава, че повече хора могат да посещават кафенета или ресторанти заедно на групи. Това също означава, че фестивалите и спортните събития на открито ще се осъществяват с пълния си капацитет",  каза Рюте на телевизионна пресконференция.

Във Франция, една от първите европейски страни, която ги въведе, изискването за Ковид пропуск помогна за увеличаване на процента на ваксинираните.

Междувременно в Нидерландия все още са задължителни маските в обществения транспорт и на летищата, но не и на спирките и пероните на влаковете. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК