Дания победи Ковид-19, премахват всички ограничения

Швеция ще отмени мерките си в края на септември

10.09.2021 | 11:00 Редактор: Десислава Атанасова
Дания победи Ковид-19, премахват всички ограничения

Дания отмени всички останали ограничения срещу разпространението на коронавирус в петък, което я прави първата страна от ЕС, която се връща напълно към ежедневието преди пандемията, пише европейската редакция на Politico.

"Ваксините и големите усилия на всички граждани на Дания за толкова дълъг период са в основата на това", заяви здравният министър Магнус Хюнике в Twitter.

Датските здравни власти одобриха този ход в края на август, след като обявиха, че вирусът "вече не е критична заплаха за обществото" поради високите нива на ваксинация и ниската честота на тежки заболявания и смърт.

"Ковид-паспортите в страната вече няма да се изискват за влизане в ресторанти, спортни центрове или нощни клубове, а децата вече няма да бъдат изпращани автоматично у дома, ако влязат в близък контакт с потвърден случай на ковид-19. Само заразените трябва да бъдат под карантина.

Хората могат да се върнат в офиса и училищата са отворени. Този ход е последният в решенията на страната за облекчаване на пандемичните мерки, включително премахване на изискването за маска за обществен транспорт на 13 август, предава "Фокус". 

И другите скандинавски страни като Швеция ще отменят ограниченията си в края на септември, възползвайки се от подобряващите се епидемиологични перспективи.

73% от 5,8-милионното население на Дания са напълно ваксинирани, а този процент скача до 98% за хората на възраст над 65 години. 

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


7
3 rate up comment rate down comment 1
Джон Лонг Донг
преди 2 години
Хаха, *** - където невежеството и липсата на доверие царуват. Бай *** е жив и здрав. Сигнализирай за неуместен коментар
6
3 rate up comment rate down comment 8
Людмила
преди 2 години
Вие най-умните,неваксинираните може и да не видите какво ще бъде след 2г! Сигнализирай за неуместен коментар
5
17 rate up comment rate down comment 28
анонимен
преди 2 години
Ваксините са безвредни,стига писахте глупости,познавам много хора , които се ваксинираха и им няма нищо Сигнализирай за неуместен коментар
4
83 rate up comment rate down comment 22
Диляна
преди 2 години
Дрън-дрън....Ще им видим последствията от такова масово ваксиниране след 2 години!!! Стига с тези манипулации!!! Не вярваме на световния елит, който стои зад всичко това!!!!!! Сигнализирай за неуместен коментар
3
35 rate up comment rate down comment 17
Христо иванов
преди 2 години
Ние ще сме най най последни както във всичко и както винаги Сигнализирай за неуместен коментар
2
37 rate up comment rate down comment 11
Краси джудото
преди 2 години
Всички страни трябва да постъпят по този начин не може по този начин да убиват икономиката на държавите заради фашизъма който наложихте заради геноциден срещу човечеството крайно време беше Сигнализирай за неуместен коментар
1
33 rate up comment rate down comment 11
анонимен
преди 2 години