"Кошмар без край": Древна Олимпия оцеля при пожара

Десетки градове и села бяха евакуирани

05.08.2021 | 20:40 Редактор: Искра Ангелова

Гръцкият премиер Кириакос Мицотакис заяви, че властите правят "всичко, което е по човешките възможности", за да се справят с горските пожари, горящи в Гърция вече трети ден, включително в близост до мястото на провеждането на първите Олимпийски игри, предава Ройтерс.

Десетки градове и села бяха евакуирани от вторник, от покрайнините на Атина и на остров Евия близо до столицата, и в Пелопонес на фона на продължителната гореща вълна и силните ветрове, довели до над 150 горски пожара през последните дни.

"Ако има дори няколко души, които имат резерви относно това дали изменението на климата е реално, призовавам ги да дойдат тук и да видят интензивността на явленията", каза Мицотакис от Илия, където пожар в сряда заплаши Древна Олимпия.

Пожарът в близост до мястото за античните Олимпийски игри игри в Древна Олимпия продължи да гори и в четвъртък, което предизвика евакуацията на още села, но съкровищата от античността бяха спасени.

"Нашите сили се бориха цяла нощ ... за да запазим археологическите обекти и града непокътнати", каза министърът на защитата на гражданите Михалис Крисохоидис.

Мястото, където олимпийският огън започва своето пътуване до града, домакин на съвременните Олимпийски игри, е една от най -популярните туристически атракции в Гърция.

"Кошмар без край", пише вестник Eleftheros Typos на челната си страница в четвъртък. "Пожари навсякъде", каза левият Авги, цитиран от "Фокус".

На Евия повече от дузина села бяха евакуирани от вторник, като около 85 души бяха спасени с лодки от плаж. Властите евакуираха още хора от острова в четвъртък, докато повече от 170 пожарникари с 52 автомобила и шест самолета работеха в района.

Пожарите, които възникнаха в северните покрайнини на Атина във вторник, се разпалиха в четвъртък, като и там гасенето продължава. Атински прокурор започна предварителна проверка за причините за пожара, при който изгоряха множество домове.

Опозиционните партии СИРИЗА и КИНАЛ обвиниха правителството, че реагира бавно на пожара във вторник, докато ветровете все още са били слаби и условията благоприятни.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК