СЗО призова за отлагане на бустерните дози поне до края на септември

Това ще даде възможност всяка страна да ваксинира поне 10% от населението си 

04.08.2021 | 22:52 Редактор: Здравко Черкезов
СЗО призова за отлагане на бустерните дози поне до края на септември

Световната здравна организация (СЗО) призовава за отлагане на бустерните дози ваксини срещу коронавирус поне до края на септември, след като стана ясно, че богатите държави се подготвят да започнат да прилагат трети дози.

Ръководителят на СЗО Тедрос Адханом Гебрейесус коментира, че страните трябва да отложат бустерните дози, за да позволят ваксинация на поне 10% от населението на всяка страна в света, предава "Ройтерс".

Израел и Унгария вече започнаха да предлагат бустерни дози на рискови групи. Няколко други държави също представиха планове за трети дози. Сред тях са Обединеното кралство и Германия, като и двете страни планират да започнат с поставянето на третата доза през септември, припомня investor.bg.

През май СЗО призова всяка страна да ваксинира поне 10% от населението си до края на септември. В сряда Тедрос коментира, че светът няма да постигне тази цел. "Страните с високи доходи вече са ваксинирали значителна част от населението си. Междувременно страните с ниски доходи са успели да приложат само 1,5 дози на всеки 100 души поради липса на снабдяване", казва той.

По думите му "ходът на пандемията зависи от страните от Г-20". Той казва, че здравните министри трябва да поемат "конкретни ангажименти" в подкрепа на целите на СЗО и че производителите на ваксини трябва да дадат приоритет на COVAX, механизма за справедливо разпределение на ваксините.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК