Кристина Тимановская промени маршрута си поради "мерки за сигурност"

Беларуската лекоатлетка пристигна в Австрия по пътя си към Полша, където ще получи временно убежище

04.08.2021 | 21:25 Редактор: Здравко Черкезов
Кристина Тимановская промени маршрута си поради

Беларуската лекоатлетка Кристина Тимановская пристигна в Австрия по пътя си към Полша, където ще получи временно убежище, след като обяви, че се притеснява за живота си, ако бъде принудена да се завърне в родината си.

24-годишната Тимановская трябваше да бяга в спринта на 200 метра на Олимпийските игри в Токио, но след като разкритикува публично треньорите си, разкри, че те се опитват да я принудят да се качи на самолет за Минск, където според нея животът ѝ ще бъде застрашен. Малко след това Полша обяви, че ще даде временно убежище на спортистката, преди тя да избере в коя държава да получи постоянно такова, предаде dnes.bg.

Днес обаче Тимановская отлетя от Токио за Виена, а не за Варшава, като в австрийската столица тя бе посрещната от министър на околната среда Магнус Бремер, който разкри, че промяната в маршрута на спринтьорката е поради "мерки за сигурност". "Тя се притеснява за семейството си, притеснена е и под напрежение, което е нормално с оглед на събитията от последните дни. Тя е притеснена как ще се развият нещата от тук-нататък", коментира Бремер.

Цимановская, която прекара последните два дни в полското посолство в Токио, все пак ще замине за Варшава в следващите дни. Междувременно съпругът на Цимановская Арсени Зданевич избяга в Украйна и скоро също ще се придвижи към Полша, след като страната предложи хуманитарна виза и на него.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК