Мощни експлозии разтърсиха Кабул, поне 3-ма души са загинали

Последваха престрелки между бунтовници и силите за сигурност

03.08.2021 | 23:10 Редактор: Жаклина Иванова
Мощни експлозии разтърсиха Кабул, поне 3-ма души са загинали

Две мощни експлозии отекнаха в центъра на Кабул тази вечер, последвани от престрелки между бунтовници и силите за сигурност.

Агенция Ройтерс съобщава за най-малко 3-ма загинали и 7 ранени. Предполага се, че целта на нападателите е бил домът на афганистански депутат или резиденцията на военния министър Бисмила Мохамади.

В друг район на Афганистан расте броят на цивилните жертви в резултат на конфликта между талибаните и силите за сигурност. Най-малко 40 жители на южния град Лашкар Гах са загинали през последните 24 часа, съобщиха от мисията на ООН. Уличните боеве продължават четвърти ден, откакто талибаните проникнаха в града.

Лашкар Гах е столицата на южната провинция Хелманд и до талибанския щурм наброяваше 200 000 жители.

"Това е послание към жителите на Лашкар Гах. Скъпи братя и сестри, молим ви да напуснете вашите домове възможно по-скоро. Знаем, че това е много трудно решение за вас, но не искаме да пострадате. Моля ви, напуснете и стойте по-далече от талибаните, за да можем да започнем нашата операция. Ние се бием за нашия народ, за нашата нация, за нашето бъдеще", призова генералът Сами Садат.

Освен Лашкар Гах талибаните щурмуваха и тази нощ западния град Херат, но бяха отблъснати. С помощта на местния командир Исмаил Хан, армията удържа местното летище, но цялата провинция в радиус от десетки километри е в ръцете на бунтовниците, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК