Германия планира масова ваксинация на младежите между 12 и 17 г.

Имунизациите могат да се извършат директно в училищата

03.08.2021 | 15:28 Редактор: Жаклина Иванова
Германия планира масова ваксинация на младежите между 12 и 17 г.

Готови сме да ваксинираме младежите между 12 и 17 години, обявиха германските провинции. От института "Роберт Кох" обаче засега препоръчват ваксинацията само на деца и младежи от рискови групи.

В бъдеще децата и младежите над 12 години в Германия ще могат да се ваксинират още по-бързо срещу коронавируса. Това гласи решението, взето на конференция на здравните министри на германските провинции с федералния министър Йенс Шпан. Предпоставка за имунизацията е предоставянето на разяснения от лекаря, както и разрешение от родителите или друго упълномощено лице.

"Това може да допринесе за сигурния старт на учебната година след лятната ваканция", пише в решението.

Имунизациите могат да се извършат директно в училищата

Всички германски провинции предвиждат да предложат имунизация на младите хора между 12 и 17 години чрез личните лекари или в имунизационните центрове. До момента в тази възрастова група са имунизирани 20%, десет на сто са получили и втората доза, пише DW.

"Имаме достатъчно ваксини за всички", каза федералният министър на здравеопазването Йенс Шпан.

"Готови сме. Щом получим препоръката на здравните служби в нашата провинция, можем да изпратим мобилни екипи в училищата и да ваксинираме тези деца, чиито родители са дали разрешение", заяви пред ДВ министърът на образованието на провинция Мекленбург-Предна Померания Бетина Мартин.

Няма достатъчно информация за възможни странични реакции

С това си решение политиците политиците влизат в противоречие с препоръката на Постоянната имунизационна комисия към Института "Роберт Кох". До момента въпреки натиска от Берлин експертите се обявяваха за ваксиниране само на децата от рисковите групи, защото юношите карат Ковид-19 предимно без симптоми или в лека форма.

Председателят на Постоянната имунизационна комисия Томас Мертенс многократно изтъкна, че засега има твърде малко данни за възможните странични реакции от имунизацията при тийнейджърите.

Трета доза за рисковите групи

Освен това министрите на здравеопазването на 16-те провинции се договориха от септември да предлагат и трета ваксинация на хората от рисковите групи. Решението предвижда най-напред трета ваксина да получат най-възрастните, нуждаещите се от грижи, както и пациентите със слаба имунна система.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК