В Колумбия наказват неваксинираните с глоба и затвор

Сукре е първата община, която взе толкова крайни мерки

03.08.2021 | 14:21 Редактор: Юлия Христова
В Колумбия наказват неваксинираните с глоба и затвор

Глоба и 8 дни затвор за отказващите ваксинация срещу коронавирус наложи община в Северозападна Колумбия

"Трябва да бъдем твърди като лидери. Всички трябва да бъдат ваксинирани. Тези, които не са, няма да могат да пътуват в община Сукре“, заяви кметицата Елвира Хулия Меркадо, цитирана от френското издание “Le Figaro”.

Местната администрация е осигурила дози за имунизирането на всички 28 000 свои жители. По данни на общинския съвет обаче, ваксина са си поставили едва 10 000 от тях. Според кметицата това се дължи на разпространените на фалшива информация.

„Има религии, които се отказват от ваксинацията, твърдят, че ваксината е антихрист, други казват (че ваксинираните) ще умрат след две години“, обяснява Меркадо.

Съгласно общинското постановление за достъп до магазините, баровете, ресторантите или банките трябва да бъдат представени сертификати за ваксинация. Проверките ще се извършват на входовете и изходите на града. Сред неваксинираните само тези, които трябва да получат медицински грижи или които имат уговорка за посещение във ваксинационен център, ще имат право да напускат домовете си. Нарушителите са заплашени от глоба в размер на 260 долара и наказателно преследване в случай на повторно нарушение. Местните власти обявиха преразглеждане на тези разпоредби в рамките на една седмица, пише dnes.bg.

Колумбия е третата латиноамериканска държава с най-много смъртни случаи от коронавирус на глава от населението след Перу и Бразилия. Въпреки че най-смъртоносният пик на пандемията изглежда отстъпва след 17-месечна извънредна медицинска ситуация и 12,2 милиона напълно ваксинирани (от 50 млн.), са регистрирани около 121 000 починали и близо 5 милиона положителни случая.

Сукре е първата община, която взе такова решение, но и здравният министър Фернандо Руис предупреди, че страната не изключва прилагането на ограничителни мерки за тези, които отказват ваксинация.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК