Стотици италианци почетоха паметта на лекаря, открил плазменото лечение при Ковид-19

По първоначална информация 54-годишният пулмолог се е самоубил

02.08.2021 | 19:19 Редактор: Жаклина Иванова

Почина един от символите на борбата с пандемията - италианският лекар Джузепе де Донно. По първоначална информация 54-годишният пулмолог се е самоубил. Той е смятан за баща на лечението на Ковид-19 с хиперимунна кръвна плазма.

Обичан и мразен, професорът по пулмология Джузепе де Донно остави трайна следа в борбата срещу Ковид-19. Внезапната му смърт и новината, че се е самоубил шокира Италия. Стотици хора почетоха паметта му със свещи и цветя.

В началото на пандемията, когато в световната медицина цареше хаос, Джузепе де Донно започна да прилага на своите пациенти лечение с хиперимунна плазма. Впоследствие терапията, при която в кръвта на болните се влива плазма от кръвта на вече излекувани, започна да се използва в целия свят. Ефикасността на лечението още тогава беше поставена под въпрос. Въпреки това, пулмологът беше дълбоко убеден, че по този начин спасява животи.

"Имах привилегията да бъда до него в първата фаза на националната карантина и видях колко много се беше посветил на пациентите си. Историята ще го запомни с доброто, което направи", сподели кметът на Куртатоне Карло Ботани.

Джузепе де Донно беше и сред малкото лекари в Италия, които не бяха съгласни със задължителния режим на ваксинация. Заради позицията си получаваше заплахи. Според негови близки това може да е била и причината да напусне поста си на ръководител на отделението по пулмология в болницата в Мантуа и да започне работа като общопрактикуващ лекар.

Вижте повече в репортажа на Яна Червенкова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК