Световни учени: Климатичните катаклизми ни атакуват, в извънредна ситуация сме

Рекордните горещини в последните седмици демонстрират, че климатът се държи по "шокиращ начин"

02.08.2021 | 16:43 Редактор: Жаклина Иванова
Световни учени: Климатичните катаклизми ни атакуват, в извънредна ситуация сме

Рекордните горещини в последните седмици демонстрират, че климатът се държи по "шокиращ начин". Намираме се в извънредна климатична ситуация, предупреждават водещи учени.

Климатичните катаклизми от последните седмици са поредното доказателство

"Екстремните климатични събития и тенденции, на които ставаме свидетели в последните няколко години, да не говорим за последните няколко седмици, подчертават голямата спешност, с която трябва да адресираме климатичната криза", посочва съавторът на изследването и изпълнителен директор на Центъра за изследване на климата "Удуел" в американския щат Масачузетс Филип Дъфи.

Преди две години над 10 000 учени от 150 държави подписаха обща декларация, в която настояха за обявяване на световна извънредна климатична ситуация. Сега към тях се присъединяват още 2 800 техни колеги.  

За целта на публикацията учените изследват 31 показателя, по които мерят състоянието на Земята, сред които емисии на парникови газове, дебелината на глетчерите, обхвата на морския лед и обезлесяването. В 18 от 31-те показателя са отчетени рекордно ниски или рекордно високи стойности.

Земята се затопля, а въздухът става все по-мръсен

2020 година е втората най-гореща година, откакто измерванията започват. А по-рано тази година концентрацията на въглероден двуокис в атмосферата на Земята достига най-високата си стойност, отчитана някога, пише DW.

Авторите отбелязват, че в Гренландия и Антарктида са регистрирани най-ниските нива на ледена маса за всички времена. Ледниците се топят с 31% по-бързо, отколкото преди 15 години, допълват те.  

"Трябва да отговорим на данните, че достигаме критичната точка, със спешни действия за декарбонизация на глобалната икономика и чрез възстановяване, а не унищожаване на природата", коментира съавторът на изследването Тим Лентън от Университета в Ексетър.

Премахване на изкопаеми горива и по-висока цена на въглеродните емисии

Учените повториха призивите за решителна промяна и посочиха три основни мерки в близко бъдеще: постепенно премахване на изкопаемите горива, налагане на "значителни цени на въглеродните емисии" и възстановяване на екосистемите.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК