Италия в шок след самоубийството на лекаря, открил плазменото лечение при Ковид-19

Смъртта му изпълва социалните мрежи със съобщения за съболезнования

01.08.2021 | 16:00 Редактор: Искра Ангелова
Италия в шок след самоубийството на лекаря, открил плазменото лечение при Ковид-19

Откриването на безжизненото тяло на пулмолога Джузепе Де Донно предизвика голям ужас в Италия. Той изигра ключова роля в началото на пандемията с ангажимента си да лекува хоспитализирани пациенти с Ковид с хиперимунна плазма. Без друго оръжие за борба с новата болест в началото на 2020 г., неговата техника започна да се използва по целия свят и хиляди животи бяха спасени, съобщава "Ту отро диарио".

Това медицинско постижение и виждането как десетките пациенти, които той лекува директно го изпълни с щастие. Факт е, че малко след като научната общност обявява техниката му за неефективна, се връщат "призраците на старо психологическо неразположение, което дотогава се държи под контрол", според "Кориере делла Сера".

Въпреки че не го свързва с това, Де Донно прави важна крачка назад в кариерата си през юни миналата година, когато решава да подаде оставка като директор на пулмологичното отделение на болница "Карло Пома" в Мантуа, за да стане семеен лекар. Той започва да практикува като такъв този месец, на 5. Само 22 дни по -късно роднини го намират мъртъв в дома му.

До няколко месеца преди това драстично решение той също бил много активен в социалните мрежи, в които защитава лечението си на всяка цена, предоставяйки данни за хората, които са преживели Ковид след получаването му и съобщава, че никой не е влошил положението им или почина по -късно. Той решава да затвори профилите си, когато установява, че е широко следван от хора в анти-ваксинното движение, които могат да обърнат аргументите му в напълно различни дебати, информира БГНЕС.

Смъртта му изпълва социалните мрежи със съобщения за съболезнования, но и с други с конспиративни нюанси. Междувременно, италианската полиция е започнала разследване, за да се опита да установи дали, както сочат първите индикации, той сам е отнел живота си или напротив, има други хора, замесени в трагичното събитие.

Джузепе е много обичан от колегите си, които го описват не само като "голям професионалист", но преди всичко човек "с голяма човечност". Болницата публикува изявление, в което подробно се казва, че всички те са били в състояние да "оценят ангажимента му, желанието му за справедливост и дълбоко човешкия му подход".

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


2
1 rate up comment rate down comment 0
Митко
преди 2 години
Удобно . Дали , не е измислил нещо по работещо срещу новите !!! Сигнализирай за неуместен коментар
1
2 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 2 години
Дааа, и аз мисля, че едва ли е самоубийство. Италианците са хора, които умеят да се радват на живота и там самоубийствата са рядкост. Сигнализирай за неуместен коментар