Водещи вирусолози: Изчезването на коронавирус е малко вероятно

"Кампаниите за ваксинация ще продължат "дълги години", заявиха учените от Великобритания

01.08.2021 | 18:23 Редактор: Искра Ангелова
Водещи вирусолози: Изчезването на коронавирус е малко вероятно

Водещи вирусолози и епидемиолози във Великобритания заявиха, че кампаниите за ваксинация срещу коронавирус ще продължат "дълги години". Това се съобщава в доклад на правителствената група за извънредни ситуации към правителството на Обединеното кралство (SAGE), цитирана от РИА Новости.

Според доклада изчезването на коронавирусa е малко вероятно, а броят на патогенните мутации зависи от качеството на предприетите мерки за контрол. Авторите заключават, че ефективността на ваксината ще отслабва с течение на времето, поради което впоследствие ще се наложи реваксинация на популацията.

"Много е вероятно предизвиканият от ваксината имунитет към инфекция с SARS-CoV-2 и предпазването от потенциално тежкото протичане на болестта да отслабнат с времето", отбелязват учените, цитирани от "Фокус".

Въпросът колко често ще трябва да се ваксинира човечеството не е напълно изяснен. Експертите обаче прогнозират, че ще са необходими много години за провеждане на кампании за ваксинация в различни страни. Лекарите също не изключват, че в бъдеще може да се появят мутации на коронавируса с по-високи нива на смъртност.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК