Делта атакува все по-безпощадно, покосява ваксинирани с две дози

Три четвърти от заразените през юли в Масачузетс са напълно ваксинирани

31.07.2021 | 21:34 Редактор: Елеонора Танева

По-заразният Делта вариант на Ковид-19 настъпва в редица страни. Към момента е регистриран в 132 държави. Заради него ще има и нови ограничения в Съединените щати, обяви президентът Джо Байдън. А според американско проучване имунизираните могат да разпространят заразата толкова лесно, колкото и неваксинираните.

Три четвърти от заразените през юли хора в американския щат Масачузетс са ваксинирани с две дози. Проучване на американския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) показва, че това се дължи на Делта варианта.

Той е и причината ваксинираните да се заразяват именно с него, а не с останалите щамове на коронавируса.

"Това е "ключово откритие", което доведе до препоръката от тази седмица за носене на маски в райони, в които случаите се увеличават, като предпазна мярка срещу евентуално предаване на вируса от ваксинирани хора. Центърът проучва и възможността за задължителна ваксинация на федерално ниво", заяви Рошел Валенски от Център за контрол и превенция на заболяванията. 

В световен мащаб, броят на новозаразените отново нараства. 

"Делта е предупреждение, че вирусът се развива, но също така е призив за действия, които трябва да предприемем сега, преди да се появят по-опасни варианти", алармира Майкъл Райън от Световната здравна организация. 

Според СЗО спазването на дистанция, носенето на маски и ваксинацията са начините за справяне с пандемията. Сериозно покачване на случите има и в Италия - в почти всички области и при почти всички възрасти. 

В страната не спират и протестите срещу "зеления пропуск", който ще служи за вход в заведения, басейни, музеи, кина, театри. Той влиза в сила от 6 август. 

В Китай пък е отбелязан най-сериозният скок на инфекциите от месеци. 

Страната, в която заболяването се появи за пръв път, се опитва да предотврати разпространението на високо заразния вариант. Повече от един милион души са поставени под карантина, властите възобновиха и кампанията за масово тестване.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК

3
4 rate up comment rate down comment 0
анонимен
преди 1 месец
А така...и сега какво правим...ще се ваксинираме при всеки нов щамп ли? Сигнализирай за неуместен коментар
2
3 rate up comment rate down comment 0
bovidar дремлиев
преди 1 месец
кой разпространява коронавируса -----това е хамлетовият въпрос да бъде или да не бъде човечеството ??????????????????? Сигнализирай за неуместен коментар
1
3 rate up comment rate down comment 4
болно здраве
преди 1 месец
Проблемът не е в броя на заразените. Проблемът у нас е броя починали. Няма друга такава държава! Това е ужасяващ шамар за прехваленото ни и много претенциозно здравеопазване! Постоянно протестират за уволнените си директори и за допълнителното заплащане, над заплатите! Сигнализирай за неуместен коментар