Имунизираните могат да разпространят заразата толкова лесно, колкото и неваксинираните

Делта вариантът на Ковид-19 настъпва в редица страни

31.07.2021 | 14:33 Редактор: Искра Ангелова

По-заразният Делта вариант на Ковид-19 настъпва в редица страни - към момента е изолиран в 132 държави. Заради него ще има и нови ограничения в Съединените щати, обяви президентът Джо Байдън. А американско проучване сочи, че имунизираните могат да разпространят заразата толкова лесно, колкото и неваксинираните.

Три четвърти от заразените през юли хора в американския щат Масачузетс са ваксинирани с две дози. Проучване на американския Център за контрол и превенция на заболяванията (CDC) показва, че това се дължи на Делта варианта. Той е и причината ваксинираните да се заразяват именно с него, а не с останалите щамове на коронавируса.

"Това е "ключово откритие", което доведе до препоръката на центъра от тази седмица за носене на маски в райони, в които случаите се увеличават, като предпазна мярка срещу евентуално предаване на вируса от ваксинирани хора", каза Рошел Валенски от Центъра за контрол и превенция на заболяванията (CDC) 

Центърът проучва и възможността за задължителна ваксинация на федерално ниво. В световен мащаб, броят на новозаразените отново нараства.

"Делта е предупреждение, че вирусът се развива, но също така е призив за действия, които трябва да предприемем сега, преди да се появят по-опасни варианти", коментира Майкъл Райън от СЗО.

Според организацията спазването на дистанция, носенето на маски и ваксинация е начинът за справяне. Сериозно покачване на случите има и в Италия - в почти всички области и при почти всички възрасти. 

В страната не спират и протестите срещу зеления пропуск, който ще служи за вход в заведения, басейни, музеи, кина, театри. Той влиза в сила от 6 август. 

Вижте повече в репортажа на Виолета Русенова.

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК


1
0 rate up comment rate down comment 0
вирусология
преди 2 години
Нещо да изкоментират нашите професори-експерти? Нали ваксините пазели от всички щамове? Астра-Зенека - най-добрата ваксина - Ботокса ! Зелен сертификат - за зелен хайвер! Всички лъжи лъснаха! Сега всичко започва отначало - пак ще чакаме нова ваксина, пак ще трябват милиарди, пак ще лъжем хората "Научно". Сигнализирай за неуместен коментар