Учени изчислиха след колко време ще се появят устойчиви на ваксини щамове

Тенденцията може да се обърне, ако част от мерките останат и след достигане на колективен имунитет

31.07.2021 | 19:47 Редактор: Елеонора Танева
Учени изчислиха след колко време ще се появят устойчиви на ваксини щамове

Все още трудно може да се каже колко време е ефективен имунитетът, който се създава след ваксиниране срещу Ковид-19, особено с оглед на мутациите на коронавируса. 

Биолози прогнозираха, че ако ваксинацията не бъде придружена от спазване на други противоепидемични мерки, първите щамове, устойчиви на ваксините, ще се появят след около две години. Резултатите от изследването са публикувани в научното списание  Scientific Reports .

"Има опасения, че устойчивите на ваксини щамове на коронавирус ще се появят по-бързо, отколкото човечеството може напълно да потисне пандемията от  Ковид-19 с ваксиниране“, пише в изследването.

Предположенията са, че твърде бавните темпове на ваксинация ще доведат до появата на нови вариации на SARS-CoV-2, върху които ваксините няма да въздейства, пише ТАСС.

В изследването си учените от Института за наука и технологии на Австрия Фьодор Кондрашов са проследили колко често промени в структурата на РНК на коронавируса ще се появят при различни нива на ваксинация. Взети са предвид и други обстоятелства като честотата на контактите между болни и здрави хора. 

Това им позволи да определят колко бързо SARS-CoV-2 ще придобие мутации, които го предпазват от ваксини.

Изчисленията показват, че щамове, които няма да се повлияват от ваксините могат да се появят около три години след началото на епидемията и две години след началото на масовата ваксинация, при условие, че броят на носителите на инфекцията е постоянно висок. Най-бързо заобикалянето на имунната бариера, създадена от ваксините ще става, там където властите отменят всички противоепидемични мерки, преди да бъде достигнато ниво от 80% ваксинация на населението.

В тези случаи се появяват мутации, които заобикалят бариерата на имунната система и това драстично ускорява тяхната поява и разпространение. 

Затова учените призовават властите да не премахват напълно противоепидемичните мерки, дори когато докато колективният имунитет е постигнат на световно ниво.

Снимка: Bloomberg.com

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК