Пендаровски: Не очаквам промени в спора с България, в преговорите може да се включи трета страна

Резолюцията относно "червените линии" за преговорите с България ще бъде от полза, заяви държавният глава

30.07.2021 | 17:23 Редактор: Жаклина Иванова
Пендаровски: Не очаквам промени в спора с България, в преговорите може да се включи трета страна

Президентът на РС Македония Стево Пендаровски не очаква големи промени относно спора с България, защото все още няма сформирано правителство в София.

Държавният глава не изключи вероятността в преговорите да участва и трета страна, за да има реален напредък по спора между двете държави, заяви той на днешния брифинг пред журналисти.

По повод гласуваната вчера от македонския парламент резолюция относно "червените линии" за преговорите с България Пендаровски заяви, че този документ ще бъде от полза, тъй като "определя нашата позиция и изобщо не е обидно, каквато е резолюцията на българския парламент".

Вчера парламентът на РСМ прие с 95 гласа "за" и един "въздържал се" предложената от ВМРО-ДПМНЕ резолюция за държавните позиции в преговорите с България.

Депутатите приеха внесените изменения в текста, в който името на държавата бе записано Република Северна Македония, както е според Конституцията на страната.

В резолюцията се настоява "преговорите да се водят на равноправна и принципна основа при задължително спазване на международното право, без никакви условия от едната или другата страна и при зачитане достойнството на македонския народ". Подчертават се "автохтонността на македонския народ и неговия исторически, езиков и религиозна приемственост", съществуването на македонски език с неговите диалекти и териториална и времева приемственост, както и македонската идентичност, която "води своята легитимност от многовековните традиции, предания, обичаи, колективна памет, манталитет, език, артикулирана осъзнатост за етнокултурна уникалност, колективна приемственост, уважение към традиционните религиозни институции и наратива за принадлежност на определена географска и историческа територия".

По този повод днес МВнР на България изрази разочарование от приетата резолюция отбеляза със съжаление, че "този акт идва в момент, в който двустранният диалог между София и Скопие, в резултат на продължителни усилия, започна да преминава в по-положителна и обещаваща фаза", припомни БГНЕС.

"България очаква обнародването на Резолюцията, за да може внимателно да анализира съдържанието ѝ от гледна точка на неговата съвместимост с подписания и ратифициран от Събранието на Република Северна Македония Договор за приятелство, добросъседство и сътрудничество от 2017 г., както и на потенциалното отражение на този документ върху досегашния диалог", се казва в позицията на българското външнополитическо ведомство.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК