САЩ: Делта вариантът на коронавируса е заразен колкото шарката

Делта мутацията е по-вероятно да пробие защитата, предоставена от ваксините

30.07.2021 | 17:10 Редактор: Жаклина Иванова
САЩ: Делта вариантът на коронавируса е заразен колкото шарката

Центровете за контрол и превенция на заболяванията на САЩ (CDC) описват Делта варианта на коронавируса като заразен колкото варицелата и предупреждават, че може да причини тежко заболяване, съобщават "Вашингтон пост" и други медии в САЩ, позовавайки се на вътрешен документ на CDC.

Вариантът Делта също така е по-вероятно да пробие защитата, предоставена от ваксините, но здравният орган на САЩ посочва, че такива инциденти са много редки, показва още докладът на CDC.

В своето резюме докладът на CDC казва, че Делта вариантът е силно заразен, вероятно по-сериозно от другите варианти, и че инфектираните ваксинирани хора могат да пренасят заразата толкова лесно, колкото и неваксинираните.

Все пак данните на CDC показват, че ваксините са много ефективни за предотвратяване на сериозни заболявания, хоспитализация и смърт.

Констатациите вероятно ще предизвикат дебат относно това дали отново ще са необходими маските, социалното дистанциране и други противоепидемични мерки дори в държави с широки кампании за ваксинация и където са отслабени протовиоепидемичните мерки.

"Ню Йорк Таймс", който също публикува съдържанието на документа, заяви, че връщането на курса на CDC през тази седмица обратно към носенето на маски и от страна на напълно ваксинирани американци се основава на доклада.

Вариантът Делта е по-преносим от първоначалния щам на SARS-CoV-2, както и вирусите, които причиняват MERS, SARS, Ебола, обикновена настинка, сезонен грип и едра шарка, се казва още в доклада на CDC. В него се посочва, че този вариант е толкова преносим, колкото варицелата - силно заразна инфекция, често срещана при децата.

Но вариантът е приблизително толкова смъртоносен, колкото и първоначалния щам на Ковид-19, докато SARS, Ебола и други заболявания са имали много по-високи нива на смъртност, показва докладът, предаде БНР.

Снимка: БГНЕС

Харесайте страницата ни във Facebook ТУК